Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwt dat de Covid-19 crisis nog lang niet voorbij is. De instelling benadrukte ook de noodzaak van multilaterale samenwerkingen om te zorgen voor voldoende voorraden zodra er een vaccin ontwikkeld is.

In een verslag dat in het tijdschrift Foreign Policy werd gepubliceerd, verklaarden IMF-directeur Kristalina Georgieva en hoofdeconoom Gita Gopinath dat het aan de gang zijnde economische herstel het resultaat is van de snelle uitvoering en de ongekende omvang van steun van de overheden en de centrale banken. Om dit herstel te handhaven, zouden er echter nog meer inspanningen nodig zijn.

Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, heeft wereldwijd 900 000 mensen gedood. Het IMF schat dat de totale kosten van de crisis tegen eind 2021 zullen opgelopen zijn tot $12 biljoen. Hierbij zullen landen met een laag inkomensniveau waarschijnlijk meer steun nodig hebben.

Het IMF heeft al noodfinanciering verstrekt aan 75 landen, waaronder 47 lage-inkomenslanden. Hiernaast zeiden ze dat ze bereid zijn om verdere steun te verlenen.

Het herstel blijft zeer fragiel en ongelijk verdeeld over regio’s en sectoren. Om ervoor te zorgen dat het herstel doorzet, is het essentieel dat de steun niet vroegtijdig ingetrokken wordt.

Internationale samenwerking nodig

Naast het ondersteunen van werknemers en bedrijven, investeringen om de klimaatopwarming tegen te gaan en de toenemende ongelijkheid te keren zeiden de IMF-leiders dat regeringen internationaal moeten samenwerken om een einde te maken aan de huidige gezondheidscrisis.

Een wereldwijde samenwerking is noodzakelijk om te zorgen voor een tijdige productie, voldoende voorraad voor alle landen ongeacht hun financiële middelen en een rechtvaardige verdeling.

Het artikel besluit:

Een ongelijkmatige uitrol zou de economische omstandigheden kunnen verbeteren in landen die het vaccin als eerste hebben. Dit zou hen echter niet beschermen tegen de zwakkere vraag van handelspartners die zonder vaccin worstelen om te herstellen.

Bron: Reuters

Foto: iStock