De beursintroductie van Ant Group is zowel in Shanghai als in Hong Kong tot nader order uitgesteld. Dit uitstel komt twee dagen voor naar verwachting de grootste beursintroductie ooit. Ant Group zou $34,5 miljard dollar ophalen bij haar IPO.

De beurzen van Shanghai en Hong Kong hebben deze aankondiging op dinsdag gedaan. Alibaba, dat ongeveer 33% van de aandelen van Ant Group bezit, zag zijn aandeel voorbeurs hierdoor met meer dan 5% dalen.

Ant Group verklaarde dat de IPO in Shanghai was uitgesteld na een gesprek tussen oprichter Jack Ma en andere kaderleden en de toezichthouders in China. Het bedrijf zei dat het niet zou voldoen aan de eisen voor een listing en haalde ook recente veranderingen in de fintech-regelgeving aan.

De toezichthouders verklaarden dat Ant Group significante problemen meldde door onder meer de wijzigingen in de fintech-regelgeving. Deze kwesties zouden ertoe kunnen leiden dat het bedrijf niet voldoet aan de voorwaarden voor een beursnotering.

Als gevolg hiervan besloot de beurs om de notering van het bedrijf uit te stellen. Kort na deze mededeling verklaarde Ant Group dat ook de notering op de beurs van Hong Kong zou worden uitgesteld.

Grootste IPO ooit

Ant Group bereidde zich voor op een IPO met een waarde van iets minder dan $34,5 miljard. Dit zou de grootste beursintroductie ooit zijn. Normaal zou het bedrijf op donderdag 5 november een dubbele listing krijgen op de beurzen van Shanghai en Hong Kong.

Op maandag kondigde de Chinese centrale bank en de toezichthouders echter nieuwe regels aan inzake “micro lending”. Deze regels zouden een impact kunnen hebben op Ant Group.

Peking heeft problemen met het feit dat banken en platformen steeds meer consumentenkredieten afsluiten. De Chinese overheid is bezorgd dat dit zal zorgen voor een groter aantal wanbetalingen en een slechtere kwaliteit van de activa in een door de Covid-19 pandemie geteisterde economie.

In een verklaring zei een woordvoerder van Alibaba dat ze Ant Group zullen steunen om de hindernissen in de regelgeving te overwinnen.

Alibaba stelt:

We hebben het volste vertrouwen in Ant Group. We zullen hard werken om de verwachtingen te overtreffen en de verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving te vervullen.

Bron: CNBC

Foto: iStock