Rich Bernstein, een investeerder met meer dan 35 jaar ervaring op Wall Street en voormalig investeringsstrateeg bij Merrill Lynch, ziet verontrustende zaken in de aandelenmarkten. Big Tech is hierbij de belangrijkste drijfveer.
Volgens Bernstein is een geconcentreerde markt een teken dat de economische cyclus bijna ten einde is. Bij het begin van een cyclus presteert de hele aandelenmarkt goed. Hij denkt dat dit een belangrijke zaak is waarmee rekening moet gehouden worden maar zeer vaak over het hoofd wordt gezien.
Bernstein gebruikt de prestatie van de door technologiebedrijven gedomineerde Nasdaq als voorbeeld. Deze heeft in de afgelopen maanden fors beter gepresteerd dan de Russel 2000 die samengesteld is met economisch gevoelige small-cap bedrijven.
Dit jaar is de Nasdaq met 32% gestegen, terwijl de Russel 2000 vrijwel aan een status quo noteert. Bernstein ziet hierin een zeer bearish signaal voor de economie en de bedrijfswinsten.
In een nota een CNBC stelt Bernstein:
Geconcentreerd leiderschap is geen teken van economische sterkte. Wanneer de brede markt goed presteert, denk ik dat de rally sterker is en langer zou kunnen aanhouden.
Nieuw dot-com debacle
In maart 2019 waarschuwde Bernstein al dat beleggers werden meegesleept door de forse stijgingen van technologieaandelen. Hij benadrukte het gevaar dat dit zou kunnen leiden tot een nieuwe dot-com situatie met een crash tot gevolg.
Door de nieuwe regelgeving die voor Big Tech op de loer ligt, is dit risico nog groter geworden.
Bernstein vindt dat beleggers kortzichtig zijn als het aankomt op verhoogde regels voor technologiebedrijven. De politiek, zowel de Republikeinen als de Democraten, is zich hier steeds harder op aan het focussen.
Hij verwacht dat de Republikeinen zich zullen richten op kwesties als vrije meningsuiting op grote platformen terwijl de Democraten de monopolies van Big Tech zullen aanvechten. Het maakt dus eigenlijk niet veel uit welke partij het Witte Huis zal veroveren.
Bernstein besluit:
Verhoogde regelgeving voor Big Tech is een zaak waarmee rekening moet gehouden worden.
Bron: CNBC
Foto: iStock