(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,7 procent. 

Woensdag sloot de AEX nog vrijwel onveranderd op 600,85 punten. De index stabiliseert de laatste handelsdagen rond de 600-punten, na een verkiezings- en vaccin opluchtingsrally eerder deze maand. De maand oktober sloot de AEX nog af op een stand van 533,88 punten.

Beleggers worden momenteel geconfronteerd met zeer positieve geluiden van Pfizer en BioNTech en rivaal Moderna over de werkzaamheid van hun coronavaccins. Woensdag stelde Pfizer nog de effectiviteit van zijn vaccin opwaarts bij naar 95 procent, en binnen enkele dagen zal er een noodvergunning worden aangevraagd in de Verenigde Staten. Massavaccinatie zal evenwel nog een tijdje op zich laten wachten. 

Ondertussen loopt het aantal coronabesmettingen in de VS op naar recordhoogtes, bij een totaal aantal gevallen van 11,6 miljoen en ruim een kwart miljoen sterfgevallen, terwijl grote delen van Europa zuchten onder strenge lockdown-maatregelen. 

Door de politieke impasse in Washinton blijven indammingsmaatregelen in de VS momenteel echter achterwege, terwijl op een nieuw steunpakket voorlopig niet gerekend hoeft te worden. 

Europa heeft ondertussen zijn eigen politieke problemen. Polen en Hongarije blokkeren met hun vetorecht de uitvoering van het zwaar onderhandelde steunpakket van 750 miljard euro en de Europese begroting. Zij chanteren op deze manier de Europese Commissie om een nieuw sanctiemechanisme, waardoor kortingen op subsidies kunnen worden opgelegd, af te zwakken.

Op Wall Street namen beleggers woensdagavond gas terug en zowel de S&P 500 als de Dow Jones index gaven meer dan één procent prijs. De Amerikaanse olie-futures daalde daarnaast krap een procent naar 41,82 dollar, terwijl het muntpaar euro/dollar vanochtend stabiele noteerde op 1,1846.

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend binnen een bandbreedte van enkele tienden van een procent ten opzichte van het slot van woensdag. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen, de bestaande Amerikaanse woningverkopen en de Philadelphia Fed index.

Bedrijfsnieuws

Ahold Delhaize tekende een overeenkomst om samen met minderheidspartner Centerbridge Partners de Amerikaanse boodschappenbezorger FreshDirect over te nemen. Ahold Delhaize zal een belang van 80 procent verwerven in de boodschappenbezorger en het supermarktconcern uit Zaandam zal dit financieren uit eigen kasmiddelen. 

Arcadis wil vanaf 2023 jaarlijks een autonome omzetgroei van circa 5 procent realiseren met een operationele EBITA-marge van meer dan 10 procent. Dit maakte het advies- en ingenieursbureau donderdagochtend bekend in aanloop naar een beleggersdag.

De omzet van Lucas Bols daalde het afgelopen half jaar op jaarbasis van 46,3 naar 26,8 miljoen euro. De nettowinst liep daarnaast terug van 8,5 naar 1,9 miljoen euro en de distillateur herhaalde geen interimdividend uit te keren.

Unibail-Rodamco-Westfield benoemde Jean-Marie Tritant tot nieuwe CEO en voorzitter van de raad van bestuur. Tritant zal per 1 januari 2021 Christophe Cuvillier opvolgen. De wisseling aan de top volgt na het wegstemmen van een omvangrijke claimemissie.

Flow Traders opende een nieuw kantoor in Milaan. Het nieuwe kantoor past in de strategie om de mondiale voetafdruk te vergroten, stelde het bedrijf. Het is het derde kantoor in Europa, na Amsterdam en Londen.

Pharming gaat nieuwe downstream-productiefaciliteit voor Ruconest bouwen op Pivot Park in Oss.  De zogeheten downstream-productie omvat de zuivering, filtratie en concentratie van het startmateriaal. Het nieuwe pand heeft vijf bouwlagen en een totale vloeroppervlakte van ongeveer 4.000 vierkante meter. De bouw start medio 2021.

AMG Lithium investeerde in een fabriek voor vastestofbatterijen ter aanvulling op een laboratorium voor batterijmaterialen in Frankfurt.

Dutch Star Companies Two zal donderdag op Amsterdam Euronext debuteren. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 1,2 procent tot 3.567,79 punten, de Dow Jones index verloor 1,2 procent op 29.438,42 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 11.801,60 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.