De Europese ministers van Financiën zijn dinsdag overeengekomen over een nieuw vangnet voor de Europese economie. Deze overeenkomst was niet vanzelfsprekend gezien de grote economische verschillen tussen de Zuid- en Noord-Europa. Het mechanisme dat ze in gang zetten, noemt het European Stability Mechanism dat werd gecreëerd in 2012 na de Europese schuldencrisis. Beleggers en investeerders halen opgelucht adem.

The European Stability Mechanism to the rescue! Dinsdag kwamen de verschillende ministers van Financiën van de Eurozone bij elkaar om te bespreken of ze de Europese economie een hand zullen toesteken in deze moeilijke coronatijden. De 19 leden van het gezelschap kwamen overeen dat het ESM, dat werd opgericht na de schuldencrisis in 2012, opnieuw geactiveerd kan worden ter ondersteuning van de Europese economie.

De gesprekken waren eigenlijk al meer dan een jaar bezig. Er was weinig sprake van vooruitgang gezien de grote verschillen in de economische situatie tussen Zuid- en Noord-Europa. Landen zoals Spanje, Italië en Griekenland hebben torenhoge schulden in vergelijking met de Scandinavische landen bijvoorbeeld. Maar uiteindelijk zijn ze er dan toch geraakt.

Risicobeperking

Paschal Donohoe, voorzitter van de Eurogroep, is tevreden dat er een overeenkomst is. De Europese economie gaat mogelijks een crisis tegemoet door het coronavirus en de lockdowns. Deze ‘bailout’ verlaagt de risico’s voor bedrijven en Europese landen aanzienlijk.

The backstop is a last resort, it is a further safety net at our disposal should we need it. It will reinforce and complement the resolution pillar of the Banking Union, and it will help to ensure that a bank failure does not harm the broader economy or indeed cause financial instability.

Er werd ook overeengekomen dat de Single Resolution Fund beschikbaar zal zijn in 2022, twee jaar vroeger dan gepland. Dit fonds is bedoeld voor financiële instellingen die dreigen omver te vallen door economische moeilijkheden. Kortom, op economisch vlak is er nu voldoende steun voor de Europese economie en de banken in geval de zaken uit de hand beginnen te lopen in de nasleep van de coronacrisis. Beleggers kunnen wat meer op hun gemak zijn.

Bronnen: CNBC

Foto: Gerd Altmann – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>