Vaak wordt er door analisten gesproken over de zogenoemde ’60-40 verhouding’. In dat geval bestaat de portefeuille voor 60% uit aandelen en voor 40% uit obligaties. Deze combinatie zou volgens sommige analisten cruciaal zijn voor een goed rendement op de lange termijn. Op korte termijn zien zowel aandelen als obligaties er niet bepaald ‘koopwaardig’ uit.

Tijdens de afgelopen jaren wisten de aandelenmarkten goede zaken te doen. Al sinds het jaar 2009 is er sprake van een stijgende trend bij de beurzen. Afgelopen jaar leek daar verandering in te komen, maar tegen alle verwachtingen in wisten de stieren zich razendsnel te herpakken. Ook de obligatiemarkt heeft succesvolle jaren achter de rug liggen. Door de dalende rente werden obligaties steeds meer waard.

Aandelen en obligaties kunnen tegenvallend gaan presteren

Toch is het nog maar de vraag of dit wel het geschikte moment is om te investeren in aandelen en/of obligaties. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg en J.P. Morgan, te zien dat aandelen en obligaties beide extreem duur gewaardeerd zijn. Alleen tijdens het jaar 1900 was er sprake van een soortgelijk situatie waarbij zowel aandelen als obligaties overgewaardeerd waren. Dat wist destijds te leiden tot een negatieve trend van ruim 18 jaar bij de 60%-40% portefeuille. Nog nooit eerder was er gedurende een dergelijke lange tijd sprake van een negatieve performance bij de portefeuille.

Op de grafiek is te zien dat de financiële markten vandaag de dag een overwaarderingsniveau hebben bereikt die we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Wat dat betreft lijken beleggers er verstandig aan te doen om deze trend zeer serieus te nemen.

De volgende Apple (nu nog onder $10)

We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.

Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.

Dit aandeel is vandaag nog te koop voor minder dan 10 euro.