Het Amerikaanse stimuluspakket van 1,9 biljoen dollar is een positieve katalysator voor de hele wereldeconomie en zal de Europese economie ook ten goede komen. Dat zijn de woorden van een hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank. Op korte termijn profiteert de USA van het pakket, op langere termijn de hele wereldeconomie.

Eerder deze maand ondertekende Amerikaans president Joe Biden een stimuluspakket van maar liefst 1,9 biljoen dollar. Een flinke steun voor de Amerikaanse economie maar volgens Philip Lane, hoofdeconoom bij de Europese Centrale Bank, gaat dit ook de volledige wereldeconomie verder op weg helpen op lange termijn.

There will be positive spillovers from the U.S., the fact that there is a significant stimulus in the U.S. will boost global GDP, will boost exports from the euro area.

Dat wil dus ook zeggen dat de Europese economie gaat profiteren van het grootschalige Amerikaanse stimuluspakket de komende maanden. Een groot deel van de Europese economie teert op de export van goederen en diensten naar onder andere de Verenigde Staten van Amerika. Europa heeft er dus alle baat bij als de economie in de USA goed draait.

Europese economie

Europa wordt vaak bekritiseerd omdat ze de Verenigde Staten niet dezelfde fiscale kracht geven. De 27 Europese landen zijn bijvoorbeeld in juli overeengekomen om een ​​gezamenlijke stimulans van 750 miljard euro door te voeren, maar die fondsen zijn nog niet verdeeld.

Given the nature of the U.S. you can have very large fiscal packages embodied in a single piece of legislation. As you know in the European situation we’ve a mix, we have 19 fiscal policies and then we have the joint fiscal action.

De economische prestaties zullen afhangen van de evolutie van de pandemie, inclusief de nieuwe varianten; evenals de uitrol van vaccinaties, die tot dusverre moeizaam verloopt voor de EU. Bovendien worden sommige EU-landen momenteel geconfronteerd met het begin van een derde golf van infecties en hebben daarom strengere beperkingen opgelegd.

Bronnen: CNBC

Foto: Images Money – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>