Chinese techbedrijven die zowel in de Verenigde Staten als in Hongkong noteren zoals Alibaba, Baidu, JD.com en Netease, hebben in enkele dagen tijd gezamenlijk miljarden aan marktwaarde verloren. De verliezen komen door de dreiging van een mogelijke delisting aan de Amerikaanse beurzen.

Bij het sluiten van de beurs op vrijdag in Hongkong is de marktkapitalisatie van de vier dubbelgenoteerde techreuzen in drie dagen tijd met meer dan $60 miljard gedaald.

Woensdag heeft de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond, een wet aangenomen die dreigt bedrijven van de Amerikaanse beurzen te verwijderen tenzij zij zich houden aan de Amerikaanse standaarden voor accountantscontrole.

Bedrijven die door de SEC worden geïdentificeerd zullen door de Amerikaanse toezichthouder worden gecontroleerd en moeten aantonen dat zij niet in handen zijn van of gecontroleerd worden door een overheidsinstantie in een buitenlands rechtsgebied.

Tech staat onder druk

Naast de onzekerheden op het gebied van regelgeving worden de Chinese technologiebedrijven ook geconfronteerd met potentiële uitdagingen in hun thuisland. Peking verscherpt zijn greep op de snelgroeiende sector en voert antimonopoliewetten in op het gebied van financiële technologie en e-commerce.

Reuters meldde eerder deze week dat de oprichter van het Chinese tech-conglomeraat Tencent deze maand een ontmoeting had met Chinese antitrustfunctionarissen om de naleving van de regels binnen zijn concern te bespreken.

Naast deze zorgen is de techsector als geheel wereldwijd ook onder druk komen te staan door de stijgende obligatierendementen. Stijgende obligatierendementen schaden groeiaandelen, waartoe veel bedrijven in de techsector behoren, omdat ze de relatieve waarden van de toekomstige winsten verminderen.

Naarmate het optimisme over een mogelijk economisch herstel van de wereldeconomie na de pandemie toeneemt, zullen beleggers hun portefeuilles naar verwachting minder blootstellen aan technologie. Ze zullen zich opnieuw richten op andere sectoren zoals aandelen die sterk profiteren naarmate de economie zich herstelt.

Bron: CNBC

Foto: iStock