Over het algemeen zou je kunnen stellen dat de beurzen gebaat zijn bij goede economische cijfers. Toch zijn te goede economische cijfers geen reden tot optimisme. De beurzen lopen immers vaak vooruit op de reële economie en bij te goede economische cijfers vrezen beleggers vaak voor een trenddraai. Is dat nu opnieuw het geval?

Tijdens de voorbijgaande weken zijn de meeste economische cijfers aanzienlijk verbeterd. Het is duidelijk geworden dat de meeste economieën zich dit jaar krachtig zullen herstellen van de coronacrisis. Ook in de VS begint het economische plaatje er steeds rooskleuriger uit te zien.

Te goede economische cijfers vormen een bedreiging voor de beurzen

Op dit moment is er bij de Amerikaanse ISM Manufacturing Index sprake van een notering van boven de 60. Elk cijfer boven de 50 wijst op groei binnen de Amerikaanse productiesector en een notering van boven de 60-lijn kan bestempeld worden als buitengewoon. Toch lijkt dit geen reden voor feestvreugde te zijn, integendeel zelfs. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs Global Investment Research, te zien dat de S&P 500 index gemiddeld met 1% weet te dalen tijdens een periode van 3 maanden indien er sprake is van een notering van boven de 60. Over een periode van 6 maanden gemeten is er normaliter sprake een zijwaartse beweging.

Uiteraard hoeft het verleden zich niet te gaan herhalen, maar deze grafiek maakt duidelijk dat beleggers eerder optimistisch gestemd raken van tegenvallende in plaats van meevallende economische cijfers. Wat dat betreft is er dus vandaag de dag geen reden voor feestvreugde.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis