De olieprijzen noteren in de buurt van de hoogste niveaus in 2 jaar. Beleggers verwachten dat de OPEC+ tijdens een vergadering op dinsdag zal bevestigen dat zij de productie in de komende 2 maanden slechts geleidelijk zullen verhogen, wat betekent dat het huidige beleid gehandhaafd wordt.
Brent crude, de Europese benchmark, werd op dinsdag verhandeld aan $70,81 per vat, wat een stijging van 2,15% is. De laatste keer dat oliefutures op deze niveaus handelden was in 2019, ruim voor het uitbreken van de Covid-19 pandemie.
Het nieuws dat Iraanse olie op de markt zou worden gebracht, nadat vooruitgang was geboekt met de nucleaire overeenkomst van het land, heeft de markten de laatste tijd gedomineerd en deed de olieprijzen even wankelen. Beleggers vroegen zich af hoe goed de oliemarkt een plotselinge toename van het aanbod zou kunnen opvangen.
Louise Dickson, analist bij Rystad Energy, stelt:
Een vroegtijdige Iran-deal zou de opwaartse cyclus voor olie niet per se verstoren, maar zou wel een hobbel in de weg zijn.
Opwaarts potentieel
De oliemarkt wordt sterk beïnvloed door het economische herstel van de pandemie. Verlengingen van lockdowns en reisbeperkingen hebben geleid tot een daling van de prijzen als gevolg van de impact op de vraag naar olie.
Er wordt verwacht dat de vraag naar olie zal blijven toenemen naarmate de Covid-19 pandemie in kracht afneemt en de beperkingen afnemen.
De OPEC is van plan om tegen juli 2 miljoen extra vaten per dag vrij te geven, aldus Bloomberg. Volgens Dickson zal het mondiale aanbod echter nog steeds achterblijven op de vraag, wanneer mensen weer meer gaan reizen.
Dickson denkt dat de olieprijzen in de toekomst nog aanzienlijk kunnen stijgen. De olieproducenten moeten er nu alles aan doen om weer voldoende aanbod te brengen om aan de snel stijgende vraag naar olie te voldoen. Als zij hier niet in slagen, zou dit een reeds krappe oliemarkt oververhitten en een zeer volatiele opwaartse prijsschommeling veroorzaken.
Bron: Markets Insider
Foto: iStock