Het ergste van de Covid-19 pandemie lijkt nu echt achter de rug. Problemen in de productieketen en andere post-pandemische zorgen kunnen de realiteit niet verhullen: Het wereldwijde economische herstel zet zich door.

De bedrijfsactiviteit in de eurozone is in juni in het snelste tempo in 15 jaar gegroeid. Dit blijkt uit de Purchasing Managers’ Index van IHS Markit, een nauwlettend in de gaten gehouden gegevensbron.

Ondertussen stegen de huizenprijzen in de Verenigde Staten in mei in het snelste tempo dat ooit is geregistreerd. Deze bereikten een recordhoogte als gevolg van een aanbodtekort en een exploderende vraag.

Wat nu?

Door de forse stappen die de economie neemt, zijn beleidsmakers begonnen met het uitpuzzelen van hun volgende stappen. De economie bloeit dankzij de ongekende steunmaatregelen maar door te veel benzine op het vuur te gooien, bestaat het risico van oververhitting.

IHS Markit merkte op dat in Europa de prijzen voor goederen en diensten in een ongekend tempo zijn gestegen doordat de vraag het aanbod bleef overtreffen.

In een toespraak voor Amerikaanse wetgevers hield Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, echter voet bij stuk. Hij verklaarde dat de zorgen over een verhoogde inflatie niet voldoende zouden zijn voor de centrale bank om haar koers te wijzigen.

Powell stelt:

We zullen de rente niet preventief verhogen.

Bron: CNBC

Foto: iStock