Duurzaam beleggen ging in het verleden vaak gepaard met een relatief laag rendement. Volgens Thomas Gottstein, CEO van Credit Suisse, is dit echter niet meer het geval. Op dit moment valt er met duurzaam beleggen ook een mooi rendement te verdienen.  

De CEO vertelde aan CNBC dat de Covid-19 pandemie de trend naar ESG en duurzaamheid aanzienlijk heeft versneld. Steeds meer beleggers houden rekening met ESG-factoren. Daarenboven lijkt de tijd van een schamel rendement met ESG-beleggingen voorgoed voorbij, wat de populariteit nog aanwakkert.

Credit Suisse ziet de vraag van zowel particuliere als institutionele klanten naar ESG-beleggingen steeds groter worden. Het wordt volgens Gottstein gezien als een belangrijke sector en ook als een opportuniteit op een hoger rendement.

Er lijkt wel degelijk een verschuiving plaats te vinden. In februari stelde het Morgan Stanley Institute for Sustainable Investing vast dat in 2020 duurzame aandelenfondsen in de Verenigde Staten het beter deden dan hun traditionele fondsen. Duurzame fondsen presteerden gemiddeld 4,3 procentpunten beter dan traditionele fondsen.

Gottstein stelt:

In veel gevallen leveren duurzame beleggingen een hoger rendement op dan niet-duurzame beleggingen.

CO2-tax

De term ESG staat voor milieu (environmental), maatschappij (social) en deugdelijk bestuur (governance). Het is de laatste jaren een veelbesproken onderwerp geworden, waarbij allerlei bedrijven hun geloofwaardigheid proberen op te krikken door bedrijfspraktijken te ontwikkelen die in overeenstemming zijn met de ESG-gerelateerde criteria.

De Europese Commissie zal naar verwachting in de nabije toekomst plannen uiteenzetten voor een aanpassingsmechanisme van de koolstofgrens. Volgens de Commissie zou dit een “koolstofprijs” zetten op de invoer van bepaalde goederen buiten de Europese Unie.

Gottstein is echter geen voorstander van zo’n CO2-tax. Volgens hem zijn de marktkrachten zo sterk dat een extra belasting overbodig is. Duurzame bedrijven zullen automatisch in de smaak vallen bij beleggers, terwijl de niet-duurzame bedrijven achter zullen blijven.

Bron: CNBC

Foto: iStock