Het Internationale Monetaire Fonds heeft de groeiverwachting voor de Amerikaanse economie voor dit jaar verhoogd van 4,6 procent naar 7 procent. De verhoging is er dankzij het sterke herstel van de coronapandemie en de stimulusmaatregelen van president Joe Biden. Voor volgend jaar verwachten ze een groei van 4,9 procent in plaats van 3,5 procent.

Het gaat de Amerikaanse economie dit jaar voor de wind, zelfs beter dan het Internationale Monetaire Fonds eerst had voorspeld. In april was hun voorspelling nog een groei van 4,6 procent. Gisteren verhoogden ze dit naar 7 procent. Ook voor volgend jaar dachten ze eerst aan een groei van 3,5 procent, nu denken ze eerder aan een groei van 4,9 procent.

Er zijn enkele factoren die het optimisme omtrent de Amerikaanse economie doen groeien. Enerzijds is er het herstel van de coronapandemie dankzij de vaccins. Anderzijds heb je de stimulusmaatregelen van Joe Biden. Hij is van zin om de American Jobs Plan en de American Families Plan goed te keuren, bovenop de bestaande stimuluspakketten die er al zijn.

Positieve verwachtingen

Kristalina Georgieva, managing director van het IMF, zei dat er in de plannen van president Biden verschillende aanbevelingen van het IMF zitten. Zoals bijvoorbeeld investeringen om de productiviteit en het onderwijs een flink duwtje in de rug te geven.

They will add to near-term demand, raising GDP by a cumulative 5.25% over 2022 to 2024.

Het IMF verwacht ook dat de inflatie zich op een vrij stabiel niveau bevindt. Echter waarschuwen ze dat de inflatie zou kunnen pieken naar 4 procent omwille van verhoogde activiteiten van consumenten die veroorzaakt kunnen worden door het verdere herstel van de Amerikaanse economie. Echter zou de inflatie na de piek opnieuw dalen naar een gunstiger niveau.

Bronnen: Reuters

Foto: John Lodder – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>