Met elke dag die voorbijgaat, treedt Peking harder op tegen haar eigen bedrijven. Dit zorgt voor een grote onrust bij Chinese aandelen. Volgens Ron Insana, voormalig hedge fund manager, zou deze aanpak China echter zuur kunnen opbreken.

De maatregelen die Peking neemt brengen het bedrijfsmodel dat het land tot de op één na grootste economie ter wereld heeft gemaakt in gevaar. Het land legt innovators het zwijgen op en oefent staatscontrole uit over wat ooit onafhankelijke entiteiten waren. Zulke zaken kunnen landen ervan weerhouden om zaken te doen met China.

Het hardhandig optreden tegen bedrijven als Alibaba, Tencent en Ant Group en het wegnemen van het winstpotentieel van onderwijs- en leerbedrijven kan leiden tot een enorme uitstroom van buitenlandse middelen uit China. Het zou hiernaast ook het vertrouwen van de binnenlandse consument kunnen vernietigen.

De inspanningen van China’s leider Xi Jinping om macht en partij boven winst en toekomstige welvaart te stellen, zijn een potentieel dodelijke klap voor de status van de natie als geavanceerde economie.

Acties tegen China

De Verenigde Staten, Australië, Zuid-Korea en de Europese Unie kunnen zich gedwongen zien stappen te ondernemen om China’s externe krachtprojecties te neutraliseren, waarvan vele ernstige interne zwakheden kunnen maskeren.

Peking heeft onlangs een ontmoeting gehad met bedrijfsleiders om hun bezorgdheden weg te nemen, vandaar de kleine rally in Chinese aandelen die in de Verenigde Staten genoteerd zijn op woensdag. Toch zijn hiermee niet alle bezorgdheden weggenomen.

Hoewel een militair treffen tussen Oost en West onwaarschijnlijk blijft, zou China geconfronteerd kunnen worden met een economische oorlog die de toegang tot het Westen verslechtert. Hierdoor zou de wereldeconomie kunnen imploderen, waarvan China en haar bevolking het meeste te lijden zullen hebben.

Bron: CNBC

Foto: iStock