Woensdagavond stond het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op het programma. Conform de verwachtingen bleef de Amerikaanse rentestand onveranderd op 0-0,25%. De ogen waren met name gericht op de tekstuele toelichting van Fed-voorzitter Powell. Jerome Powell liet weten dat de inflatie mogelijk langer hoog zal blijven dan de centrale bank aanvankelijk had verwacht. En daarmee dook de reële rente nog verder het negatieve terrein in.

Als we het over de reële rente hebben, dan gaat het om de rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie gecorrigeerd voor inflatie. Al jarenlang is er sprake van een reële rente die rond de 0% ligt, maar dat was ook goed te verantwoorden in verband met de historische lage rentestanden en de relatief lage inflatie. Inmiddels is er echter een disconnectie ontstaan tussen de inflatie enerzijds en de rente op de staatsobligatie anderzijds.

De reële rente zal hoogstwaarschijnlijk tijdelijk negatief zijn

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de reële rente onlangs wist te dalen naar een nieuw dieptepunt. Op dit moment bedraagt de Amerikaanse reële rente ongeveer -1,55%. Op de grafiek is duidelijk te zien wat de oorzaak van deze negatieve reële rente is. Zo wist de Amerikaanse inflatie tijdens de afgelopen weken te stijgen richting de grens van 2,8%, terwijl de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie juist wist te dalen richting de 1,25%. Met andere woorden is er een divergentie tussen beide componenten ontstaan.

Het verleden leert ons dat een dergelijke divergentie vaak niet erg lang kan standhouden. Dit is ook logisch, want indien de inflatieverwachtingen gerechtvaardigd zijn, dan zullen beleggers ook een hogere vergoeding willen op het moment dat ze geld aan de overheid uitlenen. We kunnen dus concluderen dat een van beide componenten op dit moment verkeerd zit. En het feit dat Fed-voorzitter Jerome Powell heeft aangegeven dat de centrale bank de inflatie onderschat heeft, is wellicht al een aanwijzing.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis