Amerikanen hebben meer schulden dan ooit tevoren. Volgens de Federal Reserve Bank of New York is de schuld van Amerikaanse huishoudens in het tweede kwartaal met $313 miljard gestegen door een sterke stijging van de creditcarduitgaven en de aankoop van huizen.

De toename vertegenwoordigt een stijging met 2,1% ten opzichte van het vorige kwartaal. In nominale termen was dit de grootste stijging sinds 2007 en de grootste procentuele stijging in zeven en een half jaar.

Creditcardsaldi stegen in het tweede kwartaal met $17 miljard maar bleven nog $140 miljard onder het niveau van eind 2019. De saldi van autoleningen stegen dan weer met $33 miljard.

Hypotheken

De hypotheekschuld, die de grootste bijdrage levert aan de totale schuld van gezinnen, steeg met $282 miljard tot $10,44 biljoen. Maar liefst 44% van de uitstaande saldi is in het afgelopen jaar ontstaan, zowel door nieuwe hypotheken als door herfinancieringen.

Er zijn echter nog steeds 2 miljoen leners die in “mortgage forbearance” zitten. Hierbij staat de kredietverstrekker toe om de betalingen voor een beperkte periode te pauzeren of te verminderen. Wanneer deze programma’s echter afgebouwd worden, kunnen deze gezinnen in financiële moeilijkheden geraken.

Toen de programma’s voor het eerst ten uitvoer werden gelegd, was de mix kan kredietnemers divers wat hun kredietscore betreft. Na verloop van tijd verlieten kredietnemers met een hogere kredietscore de programma’s en bleven alleen de financieel kwetsbaren over. Het is onduidelijk wat er zal gebeuren wanneer deze bescherming volledig afloopt.

Bron: CNN

Foto: iStock