De Amerikaanse aandelenmarkten noteren aan recordhoogtes en ook in de rest van de wereld loopt het lekker. Volgens Sean Yokota van SEB Bank zijn de markten echter rijp voor een correctie. De Japanse aandelenmarkt zou in dit geval wel eens het zwaarst getroffen kunnen worden.

Japan worstelt met het indammen van de verspreiding van de zeer besmettelijke deltavariant. De dagelijkse nieuwe besmettingen zijn met bijna 500% gestegen, ten opzichte van 1 juli. De Japanse aandelenmarkten zijn in een vergelijkbare periode ook gedaald met meer dan 5%.

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, overweegt het land om de noodtoestand uit te breiden tot nog eens 8 departementen. Uiteraard zal dit een negatief effect hebben op de bedrijven en de economie.

Het beleggerssentiment heeft de afgelopen weken ook te lijden gehad door de vraag of het wereldwijde economische herstel na de pandemie al zijn hoogtepunt heeft bereikt. Hoewel de Amerikaanse economie nu groter is dan voor de pandemie, kan het groeitempo ervan in een veel lager ten verwacht tempo zijn gepiekt.

Inflatie

Een hogere inflatie blijft ook een grote bezorgdheid. Hogere inflatie heeft de neiging om de aandelenkoersen onder druk te zetten omdat het de verwachtingen voor de winstgroei vermindert. De stijgende inflatie in de Verenigde Staten heeft de markt reeds opgeschrikt, waardoor de vrees is ontstaan dat de Federal Reserve haar soepele beleid eerder dan verwacht zal terugschroeven.

Van de hoge inflatie zou Japan echter wel kunnen profiteren. Yokota merkte op dat Japan één van de begunstigden is in de inflatie-trade omdat het land reeds 30 jaar in deflatie zit. Zelfs voordat de pandemie toesloeg, worstelde de Bank van Japan jarenlang met het bereiken van haar ongrijpbare inflatiedoelstelling.

Uit officiële gegevens die in juli werden vrijgegeven, bleek dat de Japanse inflatie slechts met 0,2% was gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Andere grote economieën hebben echter een veel hogere inflatie gemeld. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten stegen in juni met 5,4%, wat de grootste maandelijkse stijging is sinds augustus 2008.

Bron: CNBC

Foto: iStock