Het economisch herstel na de pandemie heeft geleid tot een gloeiend hete wereldwijde huizenmarkt. De prijzen gingen hierdoor de hoogte in en bleven maar stijgen. Er zijn nu echter steeds meer tekenen dat de vraag opnieuw zou kunnen afnemen.

Het vertrouwen van huizenbouwers is in augustus gedaald tot het laagste punt in 13 maanden, aldus de National Association of Home Builders. Hoge bouwkosten en aanbodtekorten wegen op het vertrouwen van de bouwers.

Uit de Amerikaanse detailhandelsverkopen voor juli bleek dat de uitgaven door particulieren om hun woning te verbouwen sterk waren gedaald. De houtprijzen zijn dan wel aanzienlijk gedaald nadat ze eerder dit jaar een hoogtepunt bereikten maar de materiaalkost blijft nog steeds hoog. Hierdoor denken sommige mensen twee keer na alvorens ze investeren in hun woning.

Normalere omstandigheden

De NAHB voorspelt dat de knelpunten in het woningaanbod de komende maanden zullen afnemen. Hierdoor zou de markt moeten terugkeren naar meer normale omstandigheden.

Normaliteit is er op dit moment echter zeker nog niet. He Britse Office for National Statistics zei woensdag dat de huizenprijzen in het land in het eerste deel van 2021 met meer dan 13% gestegen. Dit is het hoogste jaarlijkse groeicijfer sinds november 2004.

De toestand van de huizenmarkt heeft niet alleen grote gevolgen voor consumenten die een huis willen kopen of verkopen maar ook voor de economie in ruimere zin. Dit is een belangrijk twistpunt voor centrale bankiers die zich afvragen wanneer ze de steunmaatregelen moeten intrekken.

De Federal Reserve is ervan beschuldigd bij te dragen aan deze huizengekte. De centrale bank koopt nog steeds elke maand voor $40 miljard aan hypotheekobligaties.

Bron: CNBC

Foto: iStock