De coronacrisis wist er vorig jaar voor te zorgen dat bedrijven voorzichtig werden. Ook veel beursgenoteerde bedrijven ondervonden zware hinder van deze historische crisis. Dit heeft in 2020 andere geleid tot een afname in het aantal buybacks. Inmiddels ziet de situatie er compleet anders uit en delen beursgenoteerde bedrijven weer massaal cadeautjes aan beleggers uit. Toch zijn het met name de ‘Large Cap’ bedrijven die dit doen.
Tijdens de afgelopen jaren zijn beleggers min of meer verslaafd geraakt aan ‘buybacks’. Daar is sprake van indien een beursgenoteerd bedrijf eigen aandelen inkoopt. Door deze actie blijven er minder aandelen op de markt over, waardoor de winst per aandeel zal stijgen (bij een gelijkblijvende winst). Tevens hoeft het dividend over minder aandeelhouders verdeeld te worden. Dit heeft dus veelal een positief effect op de beurskoers.
Buybacks zijn met name afkomstig van de Large Cap bedrijven
Als gevolg van de coronacrisis zijn de buybacks in 2020 drastisch gedaald. Voor veel beleggers was dit, gezien de trend van de jaren daarvoor, behoorlijk wennen. Toen de rook van de coronacrisis begon op te trekken durfden steeds meer beursgenoteerde bedrijven echter weer ‘cadeautjes’ aan beleggers uit te delen. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bank of America, is te zien dat deze buybacks tot nu toe dit jaar met name afkomstig zijn van de zogenoemde ‘Large Cap’ bedrijven. Dit betreft de categorie van de grootste beursgenoteerde bedrijven.
Eigenlijk is deze trend ook goed te verklaren. Juist tijdens een nasleep van een crisis zijn de wat kleinere bedrijven wat voorzichtiger en gebruiken zij de inkomende kasstromen met name om nieuwe reserves aan te boren. Bij de Large Cap bedrijven is dit vaak totaal anders omdat zij überhaupt vaak al over de nodige veiligheidsreserves beschikken. De beleggers die dus geïnteresseerd zijn in buybacks, zullen met name hun vizier moeten richten op de grootste beursgenoteerde bedrijven.
3 Aandelen voor de Energie Crisis
Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.
Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.
Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis