Steeds meer centrale banken willen hun beleid aanpassen. De Bank of Japan moet vermijden dat ze hun stimulus te vroegtijdig terugdraaien ondanks de dure grondstoffen en de stijgende inflatie. Vice-gouverneur Masazumi Wakatabe is één van de bestuursleden die voorstander is om toch maar voorzichtig om te springen met het versoepelen van het monetaire beleid. 

Het zijn bizarre tijden gezien het herstel van de wereldeconomie. Grondstoffen worden steeds duurder waardoor de inflatie overal oploopt. Hierdoor voelen centrale banken zich geneigd om de stimuleringsmaatregelen terug te schroeven. In Zuid-Korea hebben ze reeds stappen ondernemen door de rentes te verhogen en ook in de Verenigde Staten willen ze eind dit jaar beginnen met het terugdraaien van hun soepel monetair beleid.

Masazumi Wakatabe, vice-gouverneur van de Bank of Japan, pleit ervoor dat de centrale bank niet overhaast beslist om hetzelfde pad te bewandelen. Hij benadrukt dat het cruciaal is beter te laat te zijn dan veel te vroeg inzake het terugschroeven van de stimuleringsmaatregelen.

Even if the Fed were to shift to a tightening phase, that alone won’t prod the BOJ to adjust monetary policy. It’s crucial to avoid tightening easy monetary conditions prematurely by looking just at near-term moves in the core consumer price index.

Inflatie

De Japanse economie is tot nu toe sterk hersteld van de pandemie en de malaise van vorig jaar. Maar een heropleving van infecties en verstoringen van de toeleveringsketen hebben de hoop van beleidsmakers op een sterk herstel in juli-september doen vervliegen.

Analisten verwachten dat de Japanse inflatie onder de niveau’s zal blijven die we zien in Europa en de Verenigde Staten van Amerika. Wakatabe verwacht ook dat de ‘pent-up demand’ zijn piek nog moet bereiken en de consumptie zal helpen stimuleren, vooral als de coronamaatregelen verder versoepelen. Nu zijn er nog beperkingen voor reizen en horeca.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: pics_pd – Pixnio

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>