Geruststellend nieuws vanuit de Verenigde Staten van Amerika. De Federal Reserve heeft tijdens hun FOMC-bijeenkomst benadrukt de rentes ongewijzigd te laten. Echter zeiden ze wel dat de rentes sneller dan gepland verhoogd zouden kunnen worden. Ook de vooruitzichten voor de economische groei werden wat bijgesteld, neerwaarts in dit geval.

Het was dan ook geen verrassing, de Amerikaanse centrale bank heeft woensdag beslist om de rentes ongewijzigd te laten en de stimuleringsmaatregelen eind dit jaar terug te schroeven. Voorzitter Jerome Powell zei dat, hoewel er geen grote beslissingen werden genomen, het bestuur klaar is om knopen door te hakken mocht dit nodig zijn.

While no decisions were made, participants generally viewed that so long as the recovery remains on track, a gradual tapering process that concludes around the middle of next year is likely to be appropriate.

Het merendeel van de bestuursleden koos ervoor de rentes ongewijzigd te laten, maar er zijn ondertussen ook steeds meer bestuursleden die voorstander zijn om de rentes sneller dan gepland te verhogen, namelijk ergens in het jaar 2022. Tijdens de laatste bijeenkomst in juni, zagen de bestuursleden dit pas gebeuren in het jaar 2023.

For inflation, we appear to have achieved more than significant progress, substantial further progress. That part of the test is achieved in my view and the view of many others.

Groei en werkloosheid

De vooruitzichten van de economische groei werden wel gewijzigd, in de negatieve zin. Het committee verwacht dat de Amerikaanse economie gaat groeien met 5,9 procent dit jaar in plaats van 7 procent. Maar 2022 zou beter worden met een groei van 3,8 procent in plaats van 3,3 procent. Voor het jaar 2023 verwachten ze een groei van 2,5 procent.

Wat de werkloosheid betreft zijn ze wat pessimistischer, de Federal Reserve verwacht namelijk een stijging naar 4,8 procent komende van 4,5 procent in juni. Powell zei echter dat dit een wijziging van het monetaire beleid niet in de weg zou staan.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Pedrik – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>