Sinds maart vorig jaar zitten de wereldwijde aandelenmarkten al stevig in de lift. Bij de meeste beurzen was er in 2020 al sprake van het gedroomde ‘V-herstel’. Tijdens de afgelopen maanden werden de records verder aangescherpt en dat heeft geleid tot een stroom aan optimisme op de beursvloer. De vraag is alleen of beleggers vandaag de dag wel optimistisch gestemd moeten zijn.

De economische verwachtingen laten zien dat de wereldeconomie zich dit jaar krachtig zal gaan herstellen van het coronadebacle. Doordat de meeste beperkende maatregelen inmiddels zijn opgeheven, krijgt de economie weer volledig de ruimte om te groeien. Ook de groeiverwachtingen voor de komende jaren zien er hoopgevend uit.

Beleggers moeten dit waarschuwingssignaal serieus nemen

Als de economie zich krachtig weet te herstellen dan is het nog maar de vraag of de huidige beurskoersen te verantwoorden zijn. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van ISABELNET, te zien dat er sprake is van een gigantische disconnectie tussen de S&P 500 index en de Truck Tonnage Index. De laatstgenoemde index wordt gezien als de graadmeter van de Amerikaanse economie, omdat deze index de brutotonnage aan vracht meet die in een bepaalde maand door motorvervoerders in de Verenigde Staten wordt vervoerd. Analisten gebruiken de Truck Tonnage Index om de toestand van de Amerikaanse economie te bepalen, aangezien meer dan 70 procent van alle vrachttonnage per vrachtwagen verloopt.

Mocht de Truck Tonnage Index zich binnen enkele maanden krachtig gaan herstellen, dan lijkt het haast onmogelijk te zijn om naar het niveau van de S&P 500 index te klimmen. Met andere woorden is er ook in dat rooskleurige geval nog steeds sprake van een sterke overwaardering op Wall Street. En gezien de betrouwbaarheid van deze grafiek, doen beleggers er verstandig aan om dit waarschuwingssignaal serieus te nemen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)