De Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft het de afgelopen jaren bijzonder moeilijk gehad. Niet alleen in de reële wereld, ook op de aandelenmarkt. Ze hopen nu dat de wereld snel zal herstellen van de coronapandemie en dat luchtvaartmaatschappijen nieuwe vliegtuigen zullen bestellen. Vooral voor China heeft vliegtuigbouwer Boeing hoge verwachtingen.

De coronapandemie maakt het Boeing bijzonder lastig. Door de reisbeperkingen zijn het aantal vliegreizen ontzettend hard gedaald waardoor luchtvaartmaatschappijen geen nood hadden aan nieuwe toestellen. Daar is nu wel stilletjes aan verandering in aan het komen. Boeing hoopt alvast dat de vraag naar nieuwe toestellen sterk zal herstellen de komende maanden en jaren.

De vliegtuigbouwer heeft zijn voorspelling voor de Chinese vraag naar vliegtuigen opwaarts bijgesteld. Ze verwachten dat Chinese luchtvaartmaatschappijen 8.700 nieuwe toestellen zullen nodig gaan hebben tot het jaar 2040, dat is 1,2 procent meer dan hun voorspelling van 8.600 toestellen vorig jaar. Goed voor een orderboek van meer dan 1,47 biljoen dollar.

Herstel

Richard Wynne, managing director bij Boeing, ziet veelbelovende opportuniteiten voor de nabije toekomst. Binnenlandse vluchten in China zijn bijna volledig hersteld van de coronapandemie, echter zitten de internationale vluchten nog altijd op een laag pitje, namelijk 2 procent van het niveau van voor de coronapandemie. Nog veel herstel op komst met andere woorden.

There are promising opportunities to significantly expand international long-haul routes and air freight capacity. Longer-term, there is the potential for low-cost carrier growth to further build on single-aisle demand.

Boeing verwacht dat China de komende 20 jaar 6.500 nieuwe smalrompvliegtuigen nodig zal hebben en 2.200 nieuwe breedromptoestellen. De coronapandemie heeft de e-commerce wereldwijd een flinke duw in de rug gegeven, voornamelijk in China. Hierdoor is de vrachtluchtvaart een grote troef voor vliegtuigbouwers.

De Chinese luchtvaartautoriteiten moeten ook nog hun goedkeuring geven voor de Boeing 737 MAX, het toestel dat twee ongelukken veroorzaakte op minder een half jaar tijd. De problemen met de 737 MAX zouden verholpen moeten zijn en dus verwacht Boeing dat China deze toestellen opnieuw zal toelaten. China is goed voor 25 procent van Boeings orderboek.

Bronnen: Reuters

Foto: Global PanoramaFlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>