De afgelopen tijd zijn er hoopvolle economische macrocijfers verschenen. Het is duidelijk geworden dat de wereldeconomie zich krachtig zal herstellen van de coronacrisis. Tevens zijn er al genoeg landen die de coronacrisis reeds achter zich hebben gelaten. Toch moeten beleggers uitkijken dat ze niet in een hosannasfeer terecht komen. De rentemarkt voorspelt immers een afnemende economische groei.

De wereldeconomie zal dit jaar een prachtig groeipercentage realiseren. Als reactie op de ruimhartige steunmaatregelen van de overheden en de centrale banken is de economische motor weer aan het draaien gebracht. En volgens economen zal de wereldeconomie ook in het jaar 2022 indrukwekkend groeien. Toch is dat nog maar te betwijfelen.

Koelt de economische groei bij de grootste economie ter wereld af?

De grootste economie van de wereld kan aan de vooravond staan van een afnemende economische groei. Zo blijkt uit onderzoek van Macrobond and Nordea dat de Amerikaanse rentemarkt onheil voorspelt. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, te zien dat het verschil tussen de rente op een 2- en de rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie normaliter de richting van het Amerikaanse ISM-productiecijfer voorspelt. Met de opmerking dat de rentemarkt gemiddeld 18 maanden vooruitloopt op het ISM-cijfer.

Op de grafiek is duidelijk te zien dat beleggers rekening moeten houden met een dalend Amerikaans ISM-productiecijfer. En beleggers weten ook dat de productiesector een grote invloed heeft op de totale Amerikaanse economie en dat deze sector vaak gezien wordt als vooruitloper op de andere sectoren. Mocht de geschiedenis zich dus gaan herhalen, dan moeten beleggers rekening houden met een afnemende economische groei.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>