Al decennialang is er sprake van een trend van lagere rentestanden. Sinds het loskoppelen van de goudstandaard tijdens de jaren ’70 is deze situatie ontstaan. Doordat het huidige economische model grotendeels afhankelijk is van een steeds hogere schuldenlast, zal de rente steeds verder verlaagd moeten worden. Toch lijkt de kans groot te zijn dat de rentestanden volgend jaar weer zullen gaan stijgen. En dat kan effect gaan hebben op de beurskoersen.
Tijdens de afgelopen maanden is zichtbaar geworden dat de obligatiemarkt al rekening houdt met stijgende rentestanden. Zo liepen de rentes bij de meeste Westerse staatsobligaties de afgelopen tijd op. Ook de centrale banken hebben al aangegeven dat de kans groot is dat de rentestand volgend jaar verhoogd gaat worden. Mogelijk ligt het tijdperk van lage rentestanden dus binnenkort definitief achter de rug.
Stijgende rente kan zorgen voor onrust op de financiële markten
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat er al sinds de jaren ’80 sprake is van een dalende rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. De aandelenmarkten hebben hier overigens sterk van geprofiteerd, want mede door de lage rente wisten de beurzen stevig in waarde te stijgen. Uit diverse onderzoeken blijkt ook dat beleggen nog nooit zo populair is geweest. Consumenten doen er alles aan om toch nog iets rendement op hun spaargeld te maken.
Het probleem is alleen dat de dalende rente binnenkort ten einde kan zijn. Uiteraard zullen de renteverhogingen in kleine stapjes gaan plaatsvinden, maar de oplopende inflatie kan dit plan in gevaar brengen. Mocht de rente toch onverwachts harder oplopen dan verwacht, dan is het nog maar de vraag of de beurzen het hoofd boven water weten te houden.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)