De olieprijs wist tijdens de afgelopen maanden fors in waarde te stijgen. Dat zal overigens niemand zijn ontgaan, want de prijzen aan de pomp waren zelden zo hoog. Tijdens de afgelopen handelsdagen moest het ‘zwarte goud’ echter het nodige terrein inleveren en een belangrijke grafiek laat zien dat dit mogelijk nog maar het begin is. De kans is namelijk aanwezig dat de olieprijsstijging recent definitief ten einde is gekomen.

De oliemarkt heeft tijdens de afgelopen anderhalf jaar vriend en vijand verrast. Tijdens de coronacrisis wist de prijs voor een vat ruwe olie zelfs op een gegeven moment in negatief terrein te belanden, maar al vrij snel wist ook de olieprijs een stevige bodem neer te zetten. Vanaf dat moment gerekend is er een imposante prijsrally van start gegaan waarbij onlangs het hoogste niveau sinds het jaar 2014 bereikt werd.

Koers van de EUR/USD waarschuwt voor een verdere koersdaling bij olie

Toch laat het onderliggende plaatje duidelijk zien dat de oliemarkt mogelijk haar beste tijd gehad heeft. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Lukas Kuemmerle, te zien dat de prijs voor een vat ruwe olie normaliter sterk correleert met de koersbeweging bij de EUR/USD. Op de grafiek is ook te zien dat de olieprijs tijdens de voorbijgaande maanden duidelijk beter heeft gepresteerd dan de koers van de EUR/USD. En gezien de correlatie van de afgelopen 10 jaar kan dit gezien worden als een serieus waarschuwingsteken.

Een sterke dollar voorspelt immers normaliter weinig goeds voor het zwarte goud.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>