Onlangs werd bekend gemaakt dat het jaar 2021 de geschiedenisboeken in zal gaan als het recordjaar voor de totale waarde van het aantal Amerikaanse buybacks. Nog nooit eerder gaven Amerikaanse bedrijven zoveel geld uit voor het inkopen van eigen aandelen. En de vraag is uiteraard of deze trend houdbaar is.
Tijdens de afgelopen jaren zijn beleggers min of meer verslaafd geraakt aan ‘buybacks’. Daar is sprake van indien een beursgenoteerd bedrijf eigen aandelen inkoopt. Door deze actie blijven er minder aandelen op de markt over, waardoor de winst per aandeel zal stijgen (bij een gelijkblijvende winst). Tevens hoeft het dividend over minder aandeelhouders verdeeld te worden. Dit heeft dus veelal een positief effect op de beurskoers.
Nettowinst is de belangrijkste drijfveer achter de buybacks
Volgens de analisten van Deutsche Bank is het goed mogelijk dat de Amerikaanse buybacks ook in de nabije toekomst in de lift blijven zitten. Volgens de analisten van de Duitse zakenbank zijn de nettowinsten van bedrijven immers de drijfveer achter de inkoopacties. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank Asset Allocation, is te zien dat de winstverwachtingen positief zijn. De zakenbank rekent ook de komende jaren op een verdere toename bij de gemiddelde winst per aandeel.
Zolang de winsten in de lift blijven zitten, lijkt de stijgende trend bij de buybacks gewaarborgd te zijn. Blijkbaar zien bedrijven immers geen betere oplossing voor hun overtollige liquide middelen dan het inkopen van eigen aandelen. En vooralsnog lijken beleggers hier ook geen enkel probleem mee te hebben.
De volgende Apple (nu nog onder $10)
We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.
Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.