Het bedrijf achter Grand Theft Auto trekt enorm veel geld uit voor de aankoop van Zynga. Zynga is een ontwikkelaar van games dat vooral bekend is van FarmVille en Words With Friends. De deal is de grootste in de gaming-industrie.

Take Two Interactive kondigde maandag een cash-and-stock deal aan ter waarde van $12,7 miljard. Het nieuws deed de aandelen van Zynga met bijna 41% stijgen, terwijl het aandeel van Take Two met 13% daalde. De daling wijst op een vrees van beleggers dat het bedrijf mogelijk te veel gaat betalen.

Er zijn enkele redenen waarom Take Two zoveel betaalt voor Zynga. Om te beginnen is de deal een enorme kans om de aanwezigheid van het bedrijf in smartphonegames uit te breiden. Volgens CEO Strauss Zelnick is dit het snelst groeiende segment van de interactieve entertainmentindustrie.

Volgens Neil Macker, analist bij Morningstar, zou de deal Take Two ook kunnen helpen om wereldwijd uit te breiden. Op dit moment wordt het grootste deel van de verkoop gedaan in de Verenigde Staten, met een aanzienlijk deel van de rest afkomstig uit West-Europa. Mobiele games zijn echter zeer populair in landen als India, waar het bezit van een smartphone gebruikelijker is dan het hebben van een console of gaming PC.

Macker stelt:

Ondanks de hoge prijs, is het strategisch gezien een goede zet.

Enorme groei

De gamingsector kende een enorme boom tijdens de pandemie omdat mensen thuis opgesloten werden en massaal games begonnen te spelen om de verveling te bestrijden. In het derde kwartaal van 2021 bedroegen de consumentenuitgaven voor videogames in de Verenigde Staten $13,3 miljard. Dit was een record en een stijging van 7% ten opzichte van 2020.

Nu zijn bedrijven op zoek naar manieren om gebruikers betrokken te houden en te blijven uitbreiden. Dit heeft het afgelopen jaar geleid tot een reeks deals in de sector.

Drake Star Partners telde 228 “tie-ups” ter waarde van bijna $32 miljard die werden aangekondigd en afgesloten tijdens de eerste 9 maanden van 2021. Andere bedrijf in de sector zoals Roblox en het Zuid-Koreaanse Krafton hebben zich ondertussen gehaast om geld op te halen bij publieke investeerders.

Bron: CNN
Foto: iStock