De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft hun groeiprognose voor de Chinese economie verlaagd. De reden hiervoor zou te maken hebben met de strengere maatregelen die tal van grote steden handhaven in een poging om de verspreiding van de omikronvariant in te perken. Hierdoor zijn de economische activiteiten gedaald en dat heeft uiteraard een impact.

Wellicht zal de groei van de Chinese economie minder zijn dan men verwacht. Zakenbank Goldman Sachs heeft dinsdag hun vooruitzichten neerwaarts bijgesteld omwille van de lockdowns in China. Verschillende steden hebben opnieuw strenge maatregelen in het leven geroepen vermits het aantal omikronbesmettingen fors is gestegen.

In light of the latest Covid developments — in particular, the likely higher average level of restriction (and thus economic cost) to contain the more infectious Omicron variant — we are revising down our 2022 growth forecast to 4.3%, from 4.8% previously.

Consumenten zullen minder kunnen spenderen en economische activiteiten zullen gaan afnemen. Dit gaat volgens de Amerikaanse zakenbank ongetwijfeld een impact hebben op de groei van het bbp. Hun analisten gaan ervan uit dat dit kwartaal een ‘verloren’ kwartaal is. Ook in 2020 was het eerste kwartaal slecht, toen was er zelfs een krimp van de Chinese economie omwille van de lockdowns en de strengere coronamaatregelen.

Economische groei

Het ‘zero-tolerance’ beleid in China weegt zwaar op de economische activiteiten van het land, zoveel is duidelijk. De Chinese overheid is van plan om dit beleid tot de herfst aan te houden en Xi Jinping een derde termijn te geven. Zelf verwachten ze een economische groei van 5 procent, maar Goldman Sachs beweert dat dit niet realistisch is gezien de omstandigheden. Zij voorspellen dat de Chinese economie ‘slechts’ gaat toenemen met 4,3 procent dit jaar.

De Chinese autoriteiten zijn van plan om de economie nog meer te stimuleren aan de hand van lagere rentes en kapitaalinjecties. Afhankelijk van de omvang van deze acties, zou de groei van het bbp alsnog kunnen verrassen en de voorspellingen van analisten overtreffen.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: David DennisFlickrCC BY-SA 4.0

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!