Venture capitalists of durfkapitalisten hebben in 2021 wereldwijd meer dan $675 miljard geïnvesteerd in startende ondernemingen. Dit is een verdubbeling van het vorige recordbedrag dat in 2020 gevestigd werd.
Ondanks de pandemie bleef het aantal unicorns, jonge startups met een waarde van meer dan $1 miljard, vorig jaar in en snel tempo stijgen. De stijging van het aantal unicorns werd gecomplementeerd door het aantal “megarounds” of financieringsrondes van startende ondernemingen van meer dan $100 miljoen.
In Europa deed vooral het Verenigd Koninkrijk het goed. In totaal haalden Britse startups vorig jaar meer dan $25 miljard op bij durfkapitalisten, tegenover $11 miljard in 2021. Er zijn nu 75 unicorns in Londen gevestigd.
VS en China
Hoewel Londen het dus goed doet, loopt Europa nog steeds ver achter op de Verenigde Staten en China. De regio heeft nog geen techbedrijven voortgebracht die de omvang evenaren van Apple, Amazon of Meta in de Verenigde Staten of Alibaba en Tencent in China.
Het grootste Europese techbedrijf naar marktkapitalisatie is ASML, dat gewaardeerd wordt op meer dan $300 miljard. Ondertussen worden in de Verenigde Staten verschillende bedrijven gewaardeerd op $1 biljoen en zag Apple zijn waarde tot boven de $3 biljoen stijgen.
Durfkapitalisten pompten in 2021 $328,8 miljard in Amerikaanse startups en $61,8 miljard in Chinese startups. Ze investeerden echter “slechts” een kleine $40 miljard in Britse startups. VC-investeringen in het Verenigd Koninkrijk en Europa groeien dan wel weer sneller dan in de Verenigde Staten en China.
Hoewel Europa over het algemeen een zeer sterke economie heeft en een sterke speler is op het gebied van autoproductie, farmaceutica en mode is het niet zo sterk in startups. Hiernaast staan Europeanen veel sceptischer tegenover startups en nemen zij liever minder risico.
Nazim Salur, medeoprichter van Getir, stelt:
Europa behandelt techbedrijven niet zo goed als in de Verenigde Staten.
Bron: CNBC
Foto: iStock