Verschillende Chinese fabrikanten van elektrische voertuigen werken samen met Nvidia voor hun zelfrijdsystemen. Chinese start-ups zoals Xpeng en Nio willen op deze manier de concurrentie aangaan met Tesla en Mercedes. Ook Baidu is van plan om in zee te gaan met Nvidia. De chipmaker beweert dat hun chips krachtig genoeg zijn voor autonoom rijden.

De Amerikaanse chipmaker Nvidia kent een gigantisch succes, dat is duidelijk merkbaar aan hun aandelenkoers. De chips van Nvidia zijn namelijk zeer gegeerd bij fabrikanten van elektrische voertuigen, meer bepaald voor de zelfrijdsystemen. Deze functie is namelijk een bijzonder belangrijke optie tegenwoordig om te kunnen concurreren op de markt van elektrische voertuigen. Tesla en Mercedes zijn hier al vergevorderd in.

Tesla maakt hun eigen chips maar Mercedes werkt samen met Nvidia. Onlangs lanceerde Mercedes een voertuig dat tot nu toe het meest geavanceerde zelfrijdsysteem heeft. Het succes van Nvidia is veelal te danken aan de ‘booming’ EV markt in China. Hier kiezen fabrikanten zoals Xpeng, Nio, Baidu en Polestar ervoor om samen te werken met Nvidia.

Concurrentie

Bevin Jacobs, partner bij investeringsbedrijf Automobility, benadrukt dat er niet veel chipmakers zijn die kunnen evenaren wat Nvidia kan. Er is geen sprake van een monopolie maar het komt volgens Jacobs alleszins dicht in de buurt. Voor Chinese fabrikanten van elektrische voertuigen, is Nvidia een logische keuze om de concurrentie aan te gaan met Tesla en Mercedes.

For a Chinese EV company, or globally, there is not much to match what Nvidia can offer. Most EV models today compete in price segments where having ADAS is critical from a customer expectation perspective.

Tesla ontwerpt hun eigen chips, de zogenoemde Full Self-Driving chips, waardoor ze ontkomen aan het wereldwijde chiptekort. Voor Chinese start-ups is het onbegonnen werk om ook te investeren in chips design, vandaar de agressieve en strategische keuze om samen te werken met Nvidia. Marktkenners en analisten verwachten dat ook 2022 een sterk jaar zal worden voor elektrische voertuigen (in China maar ook wereldwijd) en dus ook voor Nvidia.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Nvidia CorporationFlickrCC NC-ND-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>