De Amerikaanse aandelenmarkten daalden op vrijdag wederom, waardoor een nieuwe verliesgevende week afgesloten werd en de moeilijke start van 2022 werd voorgezet. De Nasdaq werd het hardst geraakt.

De Nasdaq boekte een verlies van 7,6% voor de week. Hierdoor beleefde de technologie-index zijn slechtste week sinds oktober 2020. De index noteert nu meer dan 14% onder zijn record van in november.

Het teleurstellende kwartaalverslag van Netflix is de laatste tegenslag voor beleggers in de technologiesector. De aandelen van de streaminggigant tuimelden op vrijdag meer dan 20% lager nadat bleek dat de groei van het aantal abonnees vertraagt.

Correctie

De forse verliezen van groeiaandelen hebben de Nasdaq verder in correctie-gebied gestuurd. De moeilijkheden van de Nasdaq zijn grotendeels te wijten aan een stijging van de rente op staatsobligaties deze week. De Amerikaanse 10-jaars Treasury bereikte woensdag een hoogtepunt van 1,9%.

Small caps werden deze week ook hard geraakt. De Russell 2000 beleefde zijn slechtste week sinds juni 2020. Voor heel 2022 noteert de small cap-index aan een verlies van meer dan 12%.

Ook de cryptomarkt ontspringt de dans niet. Bitcoin werd op vrijdag hard geraakt omdat beleggers zich schrap zetten voor de Federal Reserve en risicovollere activa dumpen met hogere rentes in het vooruitzicht. De munt daalde op vrijdag met meer dan 10%. Op zaterdag duurt de daling Voort. Op het moment van schrijven noteert bitcoin aan zo’n $35 000.

Bron: CNBC
Foto: iStock