Ralph Acampora, een bekende technische analist, voelt zich ongemakkelijk bij de recente volatiliteit op de aandelenmarkten. Hij ziet in de komende periode echter geen beterschap en voorspelt een diepere daling van mogelijk 20%.

De aandelenmarkten zijn sinds november zeer onrustig. Door de steeds hoger oplopende inflatie heerst de vrees dat de Federal Reserve agressieve maatregelen moet nemen om deze te beteugelen. Hierdoor zou er een einde gemaakt worden aan het “gratis-geld-beleid” dat een stuwende kracht was in de bullrun van de aandelenmarkten de afgelopen maanden.

Acampora verklaarde dat de recente pullbacks bearish zijn voor de vooruitzichten voor de aandelenmarkten. Hij stelt dat er tekenen zijn dat de “bullish appetite” fors aan het afnemen is. Hij verwijst hierbij naar de recente daling van bitcoin, die hij ziet als een goede graadmeter voor het risicosentiment van beleggers.

VIX en stagflatie

Volgens Acampora moeten beleggers de CBOE Volatility Index, ook bekend als VIX, goed in de gaten houden. Wanneer deze stijgt tot het niveau van 38-40 zou de markt een bodem bereikt kunnen hebben. De VIX heeft de neiging om te stijgen als aandelen dalen en wordt daarom vaak aangeduid als een indicatie van angst onder beleggers.

Een ander punt van zorg van Acampora is dat de economie te maken kan krijgen met een periode van stagflatie. Dit is een economisch fenomeen waarbij een combinatie van stijgende prijzen en een trage economische groei optreedt. Stagflatie kan ertoe leiden dat reële inkomens stagneren of dalen en dat de koopkracht wordt uitgehold. Een dergelijke scenario kan een jarenlange domper zetten op de opgaande trend van de markt.

Door de hoge onzekerheid raadt Acampora beleggers aan om te wachten op een bodempatroon, alvorens de daling als een koopkans te beschouwen. Bij een bodempatroon toont de markt hogere bodems en hogere toppen.

Bron: MarketWatch
Foto: iStock