Sinds het jaar 2009 is er al sprake van een stijgende trend op de aandelenmarkten. Uiteraard werden de beurzen tussendoor geconfronteerd met de nodige schokbewegingen, maar de stieren wisten telkens weer de touwtjes terug in handen te krijgen. Dit biedt echter geen enkele garantie voor de komende jaren. En wellicht is tijdens de afgelopen handelsweken voorgeschoteld wat beleggers in de nabije toekomst te wachten staat.

De coronacrisis wist op de beursvloer te leiden tot een historische beursdaling. Zelden moesten de beurzen in zo’n korte tijd zoveel terrein inleveren. De herstelbeweging die daarna van kracht ging was nog opmerkelijker te noemen. Het gedroomde V-herstel werd immers binnen enkele maanden waarheid en de coronacrash lijkt nu op de beursvloer alweer vergeten te zijn. Toch zijn er tijdens de afgelopen weken scheurtjes ontstaan in de tot voor kort onfeilbare beursrally.

Het negatieve winstrendement voorspelt onheil voor de beurzen

De nasleep van de coronacrisis kan leiden tot de nodige economische problemen. En dat terwijl de bedrijfswinsten nu al niet fantastisch zijn. Zo bedraagt het reële winstrendement bij de S&P 500 index op dit moment -3,2%. Dit is het winstrendement gecorrigeerd voor inflatie en omdat de inflatie op dit moment hoger is dan dat het gemiddelde winstrendement, is er sprake van een negatieve notering.

Dit negatieve reële winstrendement kan slecht nieuws voor de aandelenmarkten betekenen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Yuriy Matso, de voorgaande keren in beeld gebracht toen er sprake was van een ‘Negative Real Earnings Yield’. Sinds de jaren ’70 is dit slechts 5 keer eerder voorgekomen en tijdens alle keren werden de beurzen niet veel later geconfronteerd met een stevige koersval.

Beleggers zijn dus gewaarschuwd.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)