Nobelprijswinnaar Paul Krugman heeft een onheilspellende waarschuwing gegeven over de cryptocurrency markt. Hij vergelijkt deze met de subrime mortgage-crisis van eind jaren 2000, die de start van de Great Recession inluidde.
De subprime-crisis was in wezen het gevolg van het feit dat banken leningen verstrekten aan mensen met een hoog risico, in een tijd dat de rentetarieven laag waren en de huizenprijzen de pan uit rezen. Toen de markt eenmaal verzadigd was, hadden huiseigenaren een “negative equity”. Hierdoor konden zij hun leningen niet meer terugbetalen, wat resulteerde in forse verliezen voor kredietverstrekkers.
In een opiniestuk voor The New York Times zei Krugman dat hij ongemakkelijke parallellen ziet tussen crypto en de subprime-crash. Krugman stelt dat cryptobeleggers op dezelfde manier speculatieve financiële producten worden verkocht zonder de risico’s daarvan echt te begrijpen.
Geen systeemrisico
Bitcoin en andere digitale munten zijn de afgelopen weken sterk gedaald. Met een prijs van zo’n $37 000 is de munt ongeveer 46% verwijderd van zijn recordhoogte van $69 000 in november. Op het hoogtepunt was de hele cryptomarkt samen $3 biljoen waard.
Kruger is er echter niet van overtuigd dat cryptocurrencies een systeemrisico vormen. De cijfers zijn op dit moment nog niet groot genoeg om echt een bedreigend risico voor het financiële systeem te zijn. Volgens gegevens van CoinGecko is de cryptomarkt grofweg $1,7 biljoen waard.
Bron: CNBC
Foto: iStock