Het jobrapport van de maand januari was aanzienlijk positiever dan economen hadden verwacht. Dit kan suggereren dat de Amerikaanse economie gezond genoeg is om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen. Hierdoor zou de Federal Reserve een vrijgeleide kunnen krijgen om de rente in de komende maanden te verhogen.

Uit het rapport dat vrijdag werd vrijgegeven, blijkt dat er in januari 467 000 extra jobs werden gecreƫerd. Hiermee ging de vrees van sommige banken op Wall Street voor een door omikron aangewakkerde daling van het aantal jobs in rook op.

Austan Goolsbee, economisch adviseur in de Obama-regering, zei dat het rapport de deur openzet voor de mogelijkheid dat de jobmarkt tegen de zomer weer terug op het niveau is van voor de pandemie.

Renteverhogingen

Goolsbee voegde eraan toe dat de cijfers erop wijzen dat de Federal reserve voldoende ruimte heeft om de rentetarieven te verhogen.

De markten verwachten dat de Federal Reserve de rente in 2022 ten minste 5 keer zal verhogen om de hoog oplopende inflatie te bestrijden. Dit veerkrachtige jobrapport zal dat sentiment waarschijnlijk nauwelijks ontmoedigen.

Goolsbee stelt:

De kans dat de Fed de rente kan verhogen zonder de economie te doen ontsporen, is nu fors toegenomen.

Bron: CNBC
Foto: iStock