De aandelenmarkten gaan dit jaar in het teken staan van het monetaire beleid van de Federal Reserve. Beleggers en investeerders zijn nerveus omtrent de renteverhogingen die er aan zullen komen. Loretta Mester, voorzitter van de Fed in Cleveland, beweert dat de rente verhoogt kan worden bij elke bijeenkomst dit jaar. Dat zouden er dus zeven in totaal kunnen worden.

Loretta Mester, voorzitter van de Federal Reserve in Cleveland, heeft gezegd dat er tijdens elke bijeenkomst dit jaar een renteverhoging kan plaatsvinden. De FOMC komt dit jaar nog zeven keer samen, in maart, mei, juni, juli, september, november en december. Indien het nodig is gezien de inflatie en de economie, kunnen er dus zeven ‘rate hikes’ komen dit jaar.

Each meeting is going to be in play. We’re going to assess conditions, we’re going to assess how the economy’s evolving, we’re going to be looking at the risks, and we’re going to be removing accommodation.

En dat zou nefast kunnen zijn voor de aandelenmarkten. Beleggers en investeerders hebben momenteel slechts vier renteverhogingen ingeprijsd. Mochten het er opeens toch meer zijn, dan zou de nervositeit op de beurzen kunnen gaan toenemen. Mester benadrukte echter wel dat ze niet verwacht dat er in maart onmiddellijk verhoogd zal worden met 50 basispunten.

I don’t like taking anything off the table. I don’t think there’s any compelling case to start with a 50 basis point [increase]. Again, we’ve got to be a little bit careful. Even though you can well telegraph what’s coming, when you take that first action, there’s going to be a reaction.

Volatiliteit

Mester is één van de bestuursleden die mag meestemmen inzake de renteverhogingen. Ze zal de evolutie inzake de inflatie zorgvuldig opvolgen. Mocht blijken dat de inflatie de komende maanden lijkt af te koelen, dan verwacht ze niet dat de rente zeven keer verhoogd zal worden.

Dit jaar zal in teken staan van de acties van de Federal Reserve. De volatiliteit zou volgens marktkenners de komende maanden hoog blijven in afwachting van de beslissingen van de Federal Reserve. Beleggers zullen eerder een afwachtende houding aannemen.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Federalreserve – FlickrPublic Domain Mark 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>