Als reactie op het oorlogsnieuws van Rusland openden de Amerikaanse beurzen gisteren stevig lager. Tegen alle verwachtingen in wisten de Amerikaanse beurzen echter in het groen de handelsdag af te sluiten. Met name de Nasdaq 100 index viel daarbij in positieve zin op. Betekent deze inhaalrace goed nieuws voor de Bull Market?

Conform alle verwachtingen werden de Amerikaanse beurzen gisteren aan het begin van de handelssessie geconfronteerd met stevige verliezen. Toch hadden maar weinig analisten zien aankomen dat de indices aan het einde van de handelsdag hoger zouden noteren. De Nasdaq 100 index wist uiteindelijk met een plus van bijna 3,5% de handelsdag af te sluiten. En dat heeft geresulteerd in een ‘intraday-inhaalrace’ van meer dan 5%.

Bewegen de beurzen al binnen een Bear Market?

Zonder onderzoek te doen zou je op het eerste ogenblik kunnen denken dat een dergelijke inhaalrace goed nieuws voor de Bull Market betekent. Het laat namelijk zien dat de stieren ondanks een zwakke opening zich niet uit het veld laten slaan. Toch laat onderzoek een compleet ander beeld zien. Zo zijn op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, alle keren sinds het jaar 1998 in beeld gebracht dat er bij de Nasdaq 100 index sprake was van een intraday-inhaalrace van minstens 5%. Op deze grafiek is duidelijk te zien dat alle voorgaande keren plaatsvonden binnen een Bear Market. Het was dus juist niet een teken van sterkte, maar juist een teken van zwakte.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar dit onderzoek maakt wel duidelijk dat de Bull Market door de actie van gisteren niet gered hoeft te zijn. Mogelijk bewegen de beurzen op dit moment al binnen een Bear Market, maar realiseren weinig beleggers zich op dit moment. We kunnen in ieder geval stellen dat voorzichtigheid geboden blijft.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>