Stagflatie boezemt economen en beleidsmakers over de hele wereld angst in. Europa zou door de oorlog in Oekraïne wel een op iets nog ergers kunnen afstevenen.

Door de westerse sancties die na de Russische inval in Oekraïne werden opgelegd, zijn de energieprijzen wereldwijd de hoogte in geschoten. Hiernaast is Rusland van de westerse financiële markten afgesneden. Ook het consumentenvertrouwen in de regio is gekelderd.

Economen verwachten dat de Europese economie daaronder zal lijden. Analisten van Barclays hebben hun groeiprognose voor de eurozone voor dit jaar met 1,7 procentpunt verlaagd tot 2,4%. Verwacht wordt dat de particuliere consumptie, de investeringen en de uitvoer in het hele continent trager zullen groeien.

Tegelijkertijd stijgen de prijzen van energie en andere grondstoffen zoals tarwe en metalen snel. Barclays heeft zijn inflatieverwachtingen voor 2022 met 1,9 procentpunt verhoogd tot 5,6%. Met andere woorden wakkert de oorlog stagflatie aan, wat staat voor een periode van hoge inflatie en zwakke economische groei.

Stagflatie is een nachtmerrie voor beleidsmakers. Bij dit fenomeen hebben ze immers weinig goede opties om op hol geslagen prijzen te beteugelen zonder de economie te schaden. In de Verenigde Staten in de jaren 70 zag Paul Volcker, toenmalig voorzitter van de Federal Reserve, zich uiteindelijk genoodzaakt om de rente tot ongekende hoogte op te drijven om de inflatie onder controle te krijgen.

Recessie

Europa zou nu echter geconfronteerd kunnen worden met een potentiële recessie en een torenhoge inflatie. Barclays verklaarde dat zelfs na de aanzienlijke verlagingen van zijn prognoses, de economie het nog slechter zou kunnen doen dan verwacht. De situatie is uitermate onzeker, waarschuwde de bank.

De Verenigde Staten hebben ondertussen beslist om Russische olie volledig te bannen. De Europese Unie heeft duidelijk gemaakt dat het blok zich nog niet bij de Verenigde Staten kan aansluiten, vanwege de gevolgen die dat zou hebben voor huishoudens en bedrijven.

Een compleet verbod op de invoer van Russische energie zou de prijs voor Brent crude kunnen opdrijven tot $160 per vat. Hierdoor zou de eurozone in een recessie kunnen belanden, wat de derde keer zou zijn sinds het begin van de Covid-pandemie.

Bron: CNN
Foto: iStock