Vandaag de dag is het recessievraagstuk weer terug. Steeds meer economen zijn pessimistisch gestemd over de toekomst. Ook beleggers beginnen voorzichtiger te worden. Gezien de spanningen in de wereld lijkt het een kwestie van tijd te zijn alvorens een nieuwe recessie aanbreekt. Hoe bewegen de aandelenmarkten net voor het uitbreken van een recessie?
De wereldwijde aandelenmarkten wisten tijdens de afgelopen jaren bijzonder goede zaken te doen. Deze tijd lijkt inmiddels echter achter de rug te liggen. Tijdens de afgelopen maanden zijn de diverse beurzen geconfronteerd met harde berentikken. Tijdens deze periode is duidelijk geworden dat de beurzen kwetsbaar zijn op het moment dat de steun van de centrale banken wegvalt. En de centrale banken lijken niet van plan te zijn om hun strengere monetaire beleid binnenkort te stoppen.
Dit kunnen beleggers leren van de geschiedenis
Mocht er inderdaad binnen afzienbare tijd een nieuwe recessie van start gaan, dan is het interessant om te onderzoeken hoe de beurzen bewegen net voor het uitbreken van een dergelijke recessie. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Credit Suisse Research, is te zien hoe de Amerikaanse beurs gemiddeld genomen beweegt net voor het uitbreken van een recessie en net na het uitbreken van een recessie. Op basis van het verleden kan gezegd worden dat de aandelenmarkten het vaak lastig hebben tijdens een periode van 6 maanden voor het uitbreken van een crisis. Tijdens deze periode is er vaak sprake van een zijwaartse trend gecombineerd met veel beweeglijkheid. Mogelijk is er tijdens de afgelopen maanden al een voorzet gegeven op een dergelijke bewegelijke periode.
Op de grafiek is ook te zien dat er gemiddeld genomen vaak sprake is van een aanzienlijke koersdaling tijdens de eerste 3 maanden na het uitbreken van een recessie. Tijdens een dergelijke periode is er vaak sprake van grote paniek onder beleggers. Pas op een later moment lijken zij weer rationeel te kunnen nadenken.
Beleggers zouden deze grafiek als handvat kunnen gebruiken voor het begrijpen van de huidige beursbewegingen. Daarbij moet gezegd worden dat het verleden geen enkele garantie biedt voor de toekomst.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)