Geen mooi zicht op de Chinese aandelenmarkten. Tal van grote indexen daalden meer dan 2 procent omwille van de stijgende producenteninflatie, deze steeg namelijk met 8,3 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dat is meer dan de 7,9 procent die Reuters had voorspeld. Ook de consumenteninflatie steeg tot boven de verwachtingen van marktkenners.

Een bloedrode dag op de Chinese aandelenmarkten. De Shanghai composite daalde met 1,75 procent, de Shenzhen component met 2,74 procent. Ook in Hong Kong zag het er niet goed uit met een Hang Seng die 2,45 procent naar beneden tuimelde. Het aandeel van de populaire autobouwer Nio daalde zelfs met 8 procent wegens de wereldwijde logistieke problemen.

De oorzaak van de daling heeft te maken met de producenteninflatie. Deze ging met 8,3 procent de hoogte in ten opzichte van een jaar geleden. Dat is een sterke stijging en meer dan de analisten van Reuters hadden voorspeld. Beleggers en investeerders zijn geschrokken.

Timing

De timing van deze gegevens komt op een zeer ongelegen moment, namelijk temidden de zwaarste besmettingsgolf sinds de start van de pandemie. Ramiz Chelat, fondsbeheerder bij Vontobel Asset Management, merkt op dat de kloof tussen de producenteninflatie en consumenteninflatie toegenomen is. En dat is niet goed voor de bedrijfswinsten

I think the more notable fact is the big gap between CPI and PPI, and that indicates that pricing power amongst most companies in China is weak and they’re taking a hit on margin.

Hij verwacht dat wederkerende en lokale lockdowns in China opnieuw de kop zullen gaan opsteken de komende maanden. Het is volgens hem daarom raadzaam voor beleggers en investeerders om selectief om te springen met de Chinese aandelen die ze kiezen.

Bronnen: Eustance Huang – CNBC

Foto: David Dennis – FlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>