Iedereen lijkt maar te spreken van een nakende recessie, maar dat is volgens David Roche niet het geval. Hij is specifiek en heeft het over een ‘war-cession’. Deze situatie is heel bijzonder, er is oorlog in Oekraïne, de inflatie is aan het stijgen, de energieprijzen zijn hoog, de rentes worden geleidelijk aan verhoogd en de wereldwijde toeleveringsketen zit in de problemen.

De wereldeconomie gaat niet in een recessie belanden, wel in een ‘war-cession’. Dat zijn de woorden van veteraanbelegger en marktstrateeg David Roche. Hij waarschuwt ook dat deze periode langer zal aanslepen dan beleggers en investeerders verwachten. De cocktail is dan ook behoorlijk groot, er is oorlog, de inflatie is torenhoog, de energieprijzen swingen de pan uit, er zijn logistieke problemen en COVID-19 herleeft opnieuw in China.

Roche verwacht ook niet dat er snel een einde komt aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De oorlogsmisdaden in tal van steden en dorpen verhinderen dat de vredesgesprekken vlot verlopen. Men verwacht ook niet dat Poetin zal terugkrabbelen in ruil voor het opheffen van de Westerse sancties. De enige oplossing op korte termijn is een regimewissel in Moskou.

He is not going to trade withdrawal for any ratcheting down of sanctions, so the sanctions stay in place and I think the implications for Europe are that you will see recession, because the sanctions will actually increase and move towards a total energy blockade.

‘War-cession’

De situatie is in ieder geval niet gunstig voor de aandelenmarkten. Het wordt volgens Roche bijzonder lastig voor aandelen om hun opwaartse trend verder te zetten. Er is volgens hem ook geen sprake van een normale recessie vermits de inflatie in principe zou moeten dalen als de output en de vraag vertraagt. Wat we nu zien, is het tegenovergestelde.

Beleggers en investeerders kijken met argusogen naar de Amerikaanse centrale bank. Hun beleidsaanpassingen hebben namelijk een grote impact op de economie en aandelenmarkten. Steeds meer beleidsmakers zijn voorstander om toch harder op te treden en agressiever te werk te gaan om de inflatie af te koelen. Dat wil zeggen een verhoging van de rente met 50 basispunten in mei en dus meer kans op een negatief beurssentiment.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: Marco Verch – CcnullCC BY 2.0 DE

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>