De meeste beurzen wisten aan het begin van dit jaar een stevige top neer te zetten. De Amerikaanse beurs wist bijvoorbeeld vanaf dat niveau met ruim 15% in waarde te dalen. Tijdens de afgelopen weken vond er echter een indrukwekkende herstelbeweging plaats. Toch kan deze herstelbeweging beleggers op het verkeerde been zetten. In het jaar 2008 was er immers sprake van een soortgelijke situatie.

De S&P 500 index wist op 24 februari een dieptepunt te bereiken. Vanaf dat niveau gerekend Is de Amerikaanse index met ruim 12% in waarde gestegen. Op 29 maart werd er rond een koers van 4637 punten een nieuwe lagere top neergezet. Vanaf dat niveau gerekend heeft Wall Street alweer 5% aan marktwaarde verloren. En mogelijk gaan de beren binnenkort op weg naar het dieptepunt van 24 februari.

Bevinden de beurzen zich in een nieuwe Bear Market?

Volgens diverse analisten zijn er sterke overeenkomsten te trekken tussen de huidige beursbeweging en de beursbeweging van het jaar 2008. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is de vergelijking tussen het huidige beursjaar en het beursjaar 2008 in beeld gebracht. Destijds vond er ook een indrukwekkende herstelbeweging plaats nadat de Amerikaanse beurs aanvankelijk geconfronteerd werd met een serieuze koersval. Deze herstelbeweging wist er voor te zorgen dat een groot deel van de beleggers op het verkeerde been werd gezet.

Op de grafiek is ook te zien dat dit slechts een tijdelijke herstelbeweging was. Niet veel later werd de dalende beweging hervat en wisten de wereldwijde beurzen in een Bear Market te belanden. Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar beleggers zouden deze grafiek maar beter goed in de gaten moeten houden. Wellicht weet de geschiedenis zich immers opnieuw te herhalen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)