Het zal niemand zijn ontgaan dat de rente al enkele maanden stevig in de lift zit. Rond de zomer van 2020 wisten de meeste rentestanden een dieptepunt te bereiken en sinds dat moment is het hard gegaan. Dit zien we overigens niet alleen terug bij de rentestanden op de obligaties, maar ook bij de hypotheekrente. En mogelijk gaat die stijgende hypotheekrente de trigger zijn voor een nieuwe huizenmarktzeepbel.
Al jarenlang is er sprake van stijgende huizenprijzen. Tijdens de afgelopen twee jaar sloeg die trend mogelijk zelfs te ver door. Ook tijdens de coronacrisis wist de huizenmarkt goede zaken te doen en dat hadden maar weinig economen zien aankomen. In Amerika begint deze trend inmiddels te haperen en de eerste prijsdalingen zijn zelfs al zichtbaar.
De stijgende rente kan de huizenmarkt doen opdrogen
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bespoke, is de mogelijke oorzaak van de dalende huizenprijzen in Amerika in beeld gebracht. De gemiddelde rente op een 30-jarige hypotheek bedraagt op dit moment ruim 5,25%. Op de grafiek is te zien dat een dergelijke rente voor het laatst in het jaar 2010 bereikt werd. En beleggers moeten het effect van een stijgende rente niet onderschatten. Juist als gevolg van de dalende rente kon een groot deel van de huizenbezitters nog het gewenste hypotheekbedrag lenen. Dat scenario is inmiddels verleden tijd omdat de rente in de lift zit. Met andere woorden is de kans groot dat de stijgende rente zal leiden tot een lagere vraag naar huizen en daarmee dus uiteindelijk lagere huizenprijzen.
Volgens diverse analisten kan de stijgende trend mogelijk zelfs de trigger voor een nieuwe huizenmarktzeepbel zijn. De huizenmarkt wist immers de afgelopen jaren met name zulke goede zaken te doen als gevolg van de dalende rente. En niet alleen is de dalende trend nu voorbij, er is een sterk stijgende rente voor in de plaats gekomen. Het is maar de vraag of de huizenmarkt dat aan kan.
GOUD: Het Beste Alternatief!
Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>