Bijna 400 miljoen mensen in 45 steden in China zijn geheel of gedeeltelijk in lockdown geplaatst als onderdeel van het zero-covid beleid. Samen vertegenwoordigen zij 40% van het jaarlijkse bruto binnenlands product van ’s werelds op één na grootste economie. Analisten luiden de alarmbel, maar zeggen dat beleggers niet goed inschatten hoe ernstig de wereldwijde economische gevolgen zijn van deze langdurige isolaties.
Het meest alarmerend is de lockdown voor onbepaalde tijd in Shanghai. Shanghai is een stad met 25 miljoen inwoners en één van China’s belangrijkste productie- en exportcentra. Ook is de haven van Shanghai hierdoor onderbemand. De haven, die in 2021 meer dan 20% van het Chinese vrachtverkeer verwerkte, ligt vrijwel stil.
Fabrieken van leveranciers van Sony en Apple in en rond Shanghai liggen stil. Quanta, ’s werelds grootste fabrikant van notebooks en fabrikant van MacBooks, heeft de productie volledig stopgezet. De fabriek is goed voor 20% van de productiecapaciteit voor notebooks. Tesla heeft zijn Shanghai Giga fabriek, die ongeveer 2 000 elektrische auto’s per dag produceerde, eveneens gesloten.
Verenigde Staten
De langdurige verstoringen van de Chinese productie en scheepvaart kunnen een belangrijk initiatief van de regering-Biden versnellen. Dit initiatief is erop gericht de Verenigde Staten minder afhankelijk te maken van Chinese productie en supply chain.
Deze taak brengt echter ernstige onmiddellijke economische gevolgen met zich mee. In een rapport waarschuwde de Wereldhandelsorganisatie voor een worstcasescenario. In dit scenario zou de ontkoppeling van de wereldeconomieën, mede aangewakkerd door de Russische invasie in Oekraïne, het mondiale BBP op lange termijn met 5% zou kunnen doen dalen.
Dit scenario is echter hoogst onwaarschijnlijk gezien de diepe financiële banden tussen China en de Verenigde Staten. Investeringen in elkaars aandelen en obligaties bedroegen eind 2020 zo’n $3,3 biljoen, volgens Rhodium Group.
Toch geloven Amerikaanse economische leiders dat de ontkoppeling reeds aan de gang is. Howard Marks, medeoprichter van Oaktree, schreef eind maart dat de slinger terug geslingerd is naar lokale bevoorrading en weg van globalisering.
Ook Larry Fink, voorzitter van BlackRock, sloot zich hierbij aan. In een brief aan de aandeelhouders verklaarde Fink dat de Russische invasie een einde heeft gemaakt aan de globalisering die we de afgelopen 3 decennia hebben meegemaakt.
Bron: CNN
Foto: iStock