Stormwolken lijken zich samen te pakken boven Wall Street. Veel analisten voorspellen dat een neergang onvermijdelijk is. Voordat het feest losbarst, verwachten sommigen een explosieve rally voorafgaand aan de crash, die ook wel bekendstaat als een melt-up.

Melt-ups doen zich meestal voor zonder duidelijke economische reden voor de sterke stijging. Zij gebeuren wanneer beleggers activa kopen op basis van hebzucht of FOMO in plaats van fundamentele verbeteringen.

De markt moet uiteraard eerst een top bereiken alvorens deze crasht. Historisch gezien is er vaak een aanzienlijke versnelling geweest in de richting van die top in de laatste maanden voor een crash. In 1928, een jaar voor de Grote Depressie, bereikte de Dow Jones nieuwe hoogtepunten alvorens met bijna 90% te crashen. Voor de ineenstorting in maart 2000 steeg de Nasdaq met bijna 200% in de 18 maanden daarvoor.

Kwestie van tijd

Volgens marktexperts is dit moment nabij tegen de achtergrond van hoge inflatie, een steeds meer hawkish Federal Reserve en geopolitieke onrust.

Onlangs waarschuwde Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, nog voor stormwolken aan de horizon. Bill Dudley, voormalig voorzitter van de New York Fed, verklaarde dat een recessie volgens hem onvermijdelijk en slechts een kwestie van tijd is.

Ook is de rendementscurve omgekeerd. Dit gebeurt wanneer de rente op schulden op korte termijn hoger is dan deze op lange termijn. Deze situatie wordt beschouwd als een teken dat er een berenmarkt in het verschiet kan liggen.

Bron: CNN
Foto: iStock