Tijdens de voorbijgaande weken is er veelvuldig gesproken over de goede prestaties bij de commodities. Maar weinig analisten hadden een jaar geleden een dergelijke prijsstijging bij de grondstoffen zien aankomen. Door het tekort aan grondstoffen en materialen weten de grondstoffen enorm goede zaken te doen. Tevens heeft de algemene inflatie de grondstofprijzen nog verder omhoog gedreven. En een belangrijke grafiek laat zien dat het tijdperk van de commodities mogelijk nog maar net is begonnen.
Tot nu toe is er nog maar één echte winnaar tijdens dit beursjaar. Als een van de weinige sectoren weet de commoditysector vooralsnog extreem goede zaken te doen. Daarnaast is de kans klein dat er binnen afzienbare tijd een einde gaat komen aan de enorme prijsrally die er binnen deze sector van kracht is. De vooruitzichten laten namelijk zien dat het tekort aan grondstoffen en materialen nog een tijd zal aanhouden. Met andere woorden is de kans groot dat de vraag de komende maanden hoger zal blijven dan het aanbod. En beleggers weten uiteraard wel wat er normaliter in een dergelijke situatie met de prijs gebeurt.
Commodities hebben nog een behoorlijke inhaalslag te maken
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Alpine Macro, is te zien dat de commodities nog een behoorlijke inhaalslag moeten maken. In tegenstelling tot de afgelopen maanden wisten de grondstoffen tijdens de voorbijgaande jaren beduidend minder goed te presteren dan de toonaangevende Amerikaanse beurs (S&P 500 index). Op de grafiek is zelfs te zien dat de Commodity to S&P 500 Ratio in het jaar 2020 nog wist te dalen naar de laagste stand sinds het einde van de jaren ’90.
Mocht het verband met het einde van de jaren ’90 in stand blijven, dan kan er een hoopgevend tijdperk voor de commodities gaan aanbreken. Destijds wist de commoditysector tijdens de 10 opeenvolgende jaren immers een stuk beter te presteren dan de S&P 500 index. En ook toen zagen maar weinig analisten dit aankomen. Wellicht is dus onlangs het startsein gegeven voor een langdurig (inhaal)tijdperk van de commodities.