Econoom David Rosenberg ziet de nabije toekomst van de aandelenmarkten niet rooskleurig in. Volgens Rosenberg zal de S&P 500 nog eens met 17% dalen, omdat de aandelenmarkt in een langdurige bearmarket terechtkomen die vergelijkbaar is met de aanloop naar de financiële crisis van 2008.
Eind mei 2008 was de omvang van de problemen op de subprime-markt nog niet volledig duidelijk. Op dat moment kon de S&P 500 ternauwernood een bearmarket afwenden, alvorens zich te herstellen. Het duurde echter niet lang voordat de markt in een vrije val belandde en tegen het einde van het jaar met 40% was gedaald.
Rosenberg heeft beleggers herhaaldelijk gewaarschuwd om zich voor te bereiden op een bearmarket. Hij noemde het lage dividendrendement van de S&P 500 als één van de redenen waarom hij een daling van 17% verwacht.
Rosenberg stelt:
Ik heb het gevoel dat ik de zomer van 2008 herbeleef.
Fake bullmarket
De aandelenmarkten zijn de afgelopen 2 jaar sterk gestegen, maar zijn dit jaar fors gedaald. Rosenberg zei dat de crash in de richting van een bearmarket aantoonde dat de afgelopen 2 jaar een fake bullmarket was die gebouwd was op zand in plaats van beton.
De pandemische simuleringspakketten zorgden volgens economen voor een onrealistische rally. Volgens economen zorgden deze pakketten voor onrealistisch hoge beurswaarderingen. De beslissing om de rente te verhogen zal dan weer mogelijk zorgen voor een crash op de aandelenmarkten.
Rosenberg sloot zich aan bij deze zorgen. Hiernaast bekritiseerde hij Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve. Volgens Rosenberg is Powell te veel bezig met nieuwe jobs, wat slechts een zeer zacht datapunt is.
Bron: Business Insider
Foto: iStock