De eerste zes maanden van het jaar zitten er op en het waren zes maanden om snel te vergeten. De beurzen beleefden hun slechtste eerste jaarhelft in 50 jaar. Een combinatie van factoren heeft hier voor gezorgd met één hoofdrolspeler, de torenhoge inflatie. Consumentenprijzen stegen naar het hoogste niveau sinds de jaren 80.

Een aantal factoren hebben geleid tot de slechtste jaarhelft op de beurzen van de afgelopen 50 jaar. De maanden januari tot en met juni van dit jaar hebben niet veel goeds gebracht, de S&P 500 daalde met 21,08 procent, de Nasdaq zelfs met 24,66 procent. Ook in Europa waren de rendementen ondermaats, de AEX daalde met 18,85 procent en de Bel20 met 15,65 porcent.

Volgens Quincy Krosby, hoofdstrateeg bij LPL Financial, ligt een deel van de schuld bij de Amerikaanse centrale bank. De beleidsmakers hebben veel te lang volgehouden dat de hoge inflatie slechts ’transitory’ zou zijn. Daarenboven deelde de overheid ook nog eens geld uit om de economie draaiende te houden. Allemaal factoren die hebben geleid tot waar we nu zijn.

It was the Fed staying with its ‘transitory’ mindset of inflation easing. … It was central bank largesse, it was government largesse. The Fed was surprised [about inflation] even just a few days before its last meeting. That’s how we got here.

Federal Reserve

Economen beweren dat de Fed tal van signalen heeft genegeerd in de veronderstelling dat het allemaal wel zou goedkomen. Het is duidelijk gebleken dat ze het niet bij het rechte eind hadden en dus worden ze gedwongen om achter de feiten aan te lopen. De renteverhogingen van 75 basispunten hadden vermeden kunnen worden als ze tijdig hadden gehandeld.

Wanneer zullen de markten terug herstellen? Volgens Krosby heeft ook hier weer de Federal Reserve de touwtjes in handen. Zolang het agressieve rentebeleid wordt aangehouden, is een herstel op de markten onwaarschijnlijk. Bij een wijziging naar een soepelere houding, zouden de markten kunnen herstellen. Er is trouwens ook nog hoop, want toen de S&P 500 in 1970 met 21 procent daalde, wist ze met 26,5 procent te stijgen in de tweede jaarhelft.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: rawpixel.com

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>