Volgens de Federal Reserve tracker, die de economische groei van de Verenigde Staten van Amerika volgt, is er een verhoogde kans dat er reeds sprake is van een recessie. De meeste economen op Wall Street voorspellen dat zulk scenario realiteit zal worden, maar pas voor het jaar 2023. Een recessie zou nu dus al aan de orde zijn.

Het hangt in de lucht, een recessie in de Verenigde Staten van Amerika. Economen voorspellen dat er een grote kans is dat er daadwerkelijk een recessie zal komen, maar dit zou pas zijn voor het jaar 2023. Volgens de Atlanta Fed’s GDPNow tracker zouden de Amerikanen nu al in een recessie zitten gezien de economische prestaties van de afgelopen kwartalen.

De tracker beweert dat de economie in het tweede kwartaal met 2,1 procent is gekrompen. Technisch gezien is er dan sprake van een recessie vermits de economie tijdens Q1 met 1,6 procent was gekrompen. Nicholas Colas, medeoprichter van DataTrek Research, zegt dat de gegevens van de tracker nauwkeuriger worden naarmate 28 juli nadert.

GDPNow has a strong track record, and the closer we get to July 28th’s release [of the initial Q2 GDP estimate] the more accurate it becomes.

Onvermijdelijk?

En de tracker is ook vrij accuraat. Sinds het gebruik in het jaar 2011 is de foutenmarge slechts -0,3 punten. Met ander woorden, het tweede negatieve kwartaal op rij zit er hoogstwaarschijnlijk aan te komen, een recessie lijkt dus onvermijdelijk.

De Federal Reserve is de rentes agressief aan het verhogen maar toch zijn de bestuursleden optimistisch dat ze de inflatie kunnen afkoelen zonder een recessie in de hand te werken. De National Bureau of Economic Research benadrukt dat twee opeenvolgende negatieve kwartalen niet zozeer een recessie inluidt, hoewel dat altijd het geval was sinds de tweede wereldoorlog.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Jernej FurmanFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>